Låten som delar USA

Etta på Spotify, på Apple Music, på Youtube och Itunes i USA. Oliver Anthonys låt "Rich men north of Richmond" har på kort tid blivit en av de mest spelade – och kontroversiella – låtarna i hemlandet, skriver BBC.

Marjorie Taylor Greene gillar Oliver Anthonys låt "Rich men north of Richmond". Arkivbild.

Marjorie Taylor Greene gillar Oliver Anthonys låt "Rich men north of Richmond". Arkivbild.

Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Musik2023-08-20 07:48

Den har kallats för "en konservativ nationalsång" och "en hymn till det glömda USA". Den rödskäggige singersongwritern Oliver Anthonys låt kritiserar Washington och regeringen och inleder med bilden av en fattig arbetare som svikits av samhället. "I've been sellin' my soul, workin' all day/Overtime hours for bullshit pay" (ungefär "Jag har sålt min själ, jobbat hela dagen. Övertidstimmar för en skitlön").

Den amerikanska högern jublar över rader om människor som utnyttjar välfärdssystemet och politiker som är mer intresserade av "minderåriga på öar" än av "USA:s egna barn". Bland dem som omfamnat låten märks den omstridda republikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene och Trump-backade republikanen Kari Lake.

Innan han släppte "Rich men north of Richmond" var Oliver Anthony helt okänd. Men när en radiostation i West Virginia spelade låten på sin Youtube-kanal dröjde det inte länge innan den blev en viral succé med mer än två miljoner tittningar på två dagar – och över tjugo miljoner hittills. Anthony har hittills inte ställt upp på några intervjuer.

Låten är den andra med ett starkt konservativt budskap som toppat amerikanska listor den senaste tiden. Jason Aldeans "Try that in a small town" väckte också starka känslor – för och emot – när den släpptes i maj i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!