Måns Zelmerlöw till "Så mycket bättre"

Måns Zelmerlöw är en av årets deltagare i "Så mycket bättre". För första gången skriver han nu musik på svenska. –Jag har gjort de två första tolkningarna och det känns vansinnigt roligt.

Måns Zelmerlöw ska för första gången vara med i "Så mycket bättre". Arkivbild.

Måns Zelmerlöw ska för första gången vara med i "Så mycket bättre". Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/ TT

Musik2022-04-27 08:00

Han har fått frågan flera gånger men det har aldrig fungerat schemamässigt. I år tackade Måns Zelmerlöw dock slutligen ja till att delta i "Så mycket bättre". Det beror både på att han hade tid att ta sig an utmaningen med tolkningarna – och på de andra deltagarna, som han ser fram emot att hänga med.

– I år har de fått ihop ett glatt gäng, det kommer bli mycket fart och kul. Jag är den sista artisten i Sverige som inte har gjort det här också, så det var dags, säger han.

Måns Zelmerlöv är inte särskilt nervös över att prata om sig själv på tv – han tycker redan att han har berättat det mesta offentligt.

– Jag är en hyfsat öppen bok, säger han.

"Jätteannorlunda"

De nya tolkningarna är inte den enda musiken Måns Zelmerlöv ger ut i år. Han är aktuell med både en ny singel och en skiva, där soundet skiljer sig från hans tre senaste album.

– Det är jätteannorlunda. Nu ville jag göra drömplattan med det brittiska 80-talssoundet, som Tears for Fears, Duran Duran och John Farnham – sådant som jag själv har lyssnat mycket på, säger han.

Han åkte med tolv låtskrivare till Peter Gabriels studio, där 80-talssoundet i musiken blev framträdande. Det har också färgat hans tolkningar i "Så mycket bättre". Men i dem har han första gången valt att skriva på svenska. En av låtarna var "fantastiskt" bra, enligt Zelmerlöw, men texten passade inte in på hans liv.

– Jag fick gå tillbaka och leta efter något liknande i min egen historia. Den blir extremt personlig om en svår period i mitt liv, säger han.

Fullspäckad sommar

Till sommaren har Måns Zelmerlöw fullt upp: han ska få ett barn till och dessutom turnera runt i Sverige med den nya skivan, med start på Lundakarnevalen. Att få spela live igen har varit en lättnad.

– Jag var lite bortskämd de sista åren före pandemin med spelningar och det var först med pandemin som jag insåg hur beroende jag är av att få komma ut och spela. Att få göra det utan några begränsningar ska bli så otroligt skönt.

TT: Hoppas du på att fler ska upptäcka din musik i samband med "Så mycket bättre"?

– Det är klart att jag har något slags mål att de här låtarna ska bli minst lika hittiga som originalen.

Fakta: Hittills kända deltagare 2022

Molly Hammar, Olle Jönsson, Norlie & KKV.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!