"Musikhjälpen" 2020 – i coronasäkrad version

Mitt under pågående coronapandemi drar insamlingsprogrammet "Musikhjälpen" snart igång – men årets upplaga skiljer sig en del från tidigare års varianter.
–Det blir en liten kompromiss, men jag tror ändå att man ska känna igen sig, säger Karl-Johan Paulsson, projektledare på SVT.

Musikhjälpen 2020 leds av Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman. Pressbild.

Musikhjälpen 2020 leds av Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman. Pressbild.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Musik2020-12-06 10:10

Årets upplaga av "Musikhjälpen" är den 13:e i ordningen – och precis som allt annat under denna märkliga tid kommer 2020 års version av programmet att se lite annorlunda ut.

Programmet, som skulle ha sänts från Norrköping, fick på grund av rådande coronakris i stället förläggas till en stor produktionslokal i Stockholm. I år lyser dessutom den i vanliga fall alltid närvarande publiken med sin frånvaro, berättar programmets producent Lina Linderoth Asp för TT.

– I vanliga fall samlas ju flera tusen personer på det torg där programmet spelas in och det går ju absolut inte nu. Så nu bygger vi i stället upp en miljö inomhus som visserligen kommer att se annorlunda ut, men som man också kan känna igen sig i, med en bur och en yta som ska kännas som ett torg.

Att coronasäkra ett så interaktivt program som "Musikhjälpen" har också inneburit en del utmaningar som produktionen hoppas kunna lösa på digital väg.

– Vi har ett gäng nya funktioner vad gäller den digitala medverkan. Bland annat flyttar vi in i SVT:s Duo-app. Den har vi också passat på att utveckla med den digitala publiklösning vi har sett i en rad program, där man kan koppla upp sig via appen för att medverka direkt i sändning, säger Lina Linderoth Asp.

Ny variant av glasburen

Att hålla de tre programledarna Brita Zackari, Felix Sandman och Farah Abadi instängda under 144 timmar i en glasbur kan tyckas vara minst sagt riskfyllt i rådande coronaläge. Det har gjort att årets bur fått ett nytt utseende, berättar Karl-Johan Paulsson, projektledare för "Musikhjälpen".

– I år bygger vi en ny variant av glasburen inomhus – en lite större variant som är öppen i taket och ger mycket ventilation. Så det blir en bur som är öppen och stängd på samma gång, säger han.

Skulle det värsta hända i form av att någon av programledarna eller gästerna visar sig vara coronasmittad har man också från produktionens sida garderat sig med ett antal planer, enligt Karl-Johan Paulsson, som understryker att säkerheten för såväl programledare som gäster går först.

– Vår ambition är att man som tittare ska känna igen sig i "Musikhjälpen", men samtidigt måste det självklart vara säkert för alla. Så det blir en liten kompromiss, men jag tror ändå att man ska känna igen sig, säger han och fortsätter:

– Det är svåra tider att göra livesänd tv eller radio, så vi får navigera allt eftersom.

Fakta: "Musikhjälpen"

"Musikhjälpen" är en direktsänd insamling som i december varje år lyfter en undanskymd mänsklig katastrof.

Sedan starten 2008 har teman som "Barn är inte till salu", "Alla flickor ha rätt att gå i skolan" och "Ingen ska behöva fly undan klimatet" avhandlats, och i år heter temat "Ingen människa ska lämnas utan vård".

Tre programledare, i år artisten Felix Sandman, P3-profilen Farah Abadi samt programledaren Brita Zackari, bor i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i sammanlagt 144 timmar.

Under veckan får de besök av artister och andra som engagerar sig i kampen, i syfte att samla in pengar för att belysa och bekämpa det aktuella temat.

"Musikhjälpen" är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Programmet direktsänds i sin helhet i P3 och på SVT Play, och delvis i SVT2, 14–20 december.

Källa: Sveriges Radio

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!