Den ryska invasionen av Ukraina har inte bara lett till förödelse för landets civilbefolkning. Även museer, teatrar och andra kulturinstitutioner har drabbats hårt av de ryska truppernas framryckning, och ukrainska musiker kämpar nu för att rädda instrument, noter och arkivmaterial undan bomberna.
När Göteborgsoperans orkesterchef Andreas Lönnqvist läste om förstörelsen ringde han sin vän Theodore Kucha, chefsdirigent för Ukrainas filharmoniska orkester i Lviv, och frågade om svenska musiker kunde göra något för att hjälpa sina ukrainska kollegor.
– Theodore sade direkt att vi kunde samla in pengar för att köpa instrument och annan utrustning – allt sådant som nu riskerar att antingen brinna upp eller bombas sönder. Många av musikerna har inte längre några instrument att spela på. Och när Ukraina en dag ska återuppbyggas kommer ett fungerande kulturliv att vara en viktig del av en läkningsprocess, säger han.
"Väldigt fin gest"
Samtalet ledde till det musikmaraton som den 28 maj går av stapeln i Göteborgsoperans foajé, då Göteborgsoperan, Göteborgs Symfoniker och Göteborg Wind Orchestra under tio timmar spelar för att samla pengar till Ukrainas musikliv.
Och enligt Theodore Kucha, som sedan ett par veckor befinner sig i Warszawa på en musikinspelning, betyder engagemanget mycket.
– Andreas var en av de första som hörde av sig och frågade hur man kunde hjälpa de ukrainska musikerna. Jag är enormt tacksam över engagemanget – det här stödet betyder så mycket. Ingen hade kunnat föreställa sig att vi skulle hamna i den här situationen, säger han och fortsätter:
– Att svenska musiker nu hjälper sina ukrainska kollegor betyder enormt mycket och är en väldigt fin gest. Men – kriget är inte över på länge.
"Ingen begravningsstämning"
Evenemanget är gratis, men publiken kan swisha en frivillig summa till ett konto som startats av Kungliga Musikaliska Akademien – och tanken är att de insamlade pengarna ska kunna hjälpa till att återuppbygga verksamheten efter kriget.
Även sångare från Göteborgsoperan deltar i den tio timmar långa konserten, som bland annat kommer att innehålla filmmusik ur "Star wars"-filmerna med tolv hornister ur de tre orkestrarna. Och Andreas Lönnqvist betonar att det handlar om ett glädjefullt evenemang.
– Vi vill stötta musikerna i det pågående kriget, men det ska inte vara någon begravningsstämning. Tvärtom får det gärna vara lättsam musik och vi tänker oss en konsert där foajén är öppen, baren är öppen och man kan komma in och bara ta en kopp kaffe eller ett glas vin, säger han och fortsätter:
– Det ska vara mer som en folkfest än en pretentiös konsert.