Olivia Rodrigo möter publiken – på riktigt

Förra året fick Olivia Rodrigo ett hejdundrande genombrott världen över med singeln ”Drivers license” och det efterföljande albumet ”Sour”. Nu ger hon sig ut på sin första konsertturné. Hon börjar i USA och ger sedan 15 redan helt utsålda konserter i en rad städer runtom i Europa – fast ingen i Skandinavien.

Olivia Rodrigo har hunnit bli en världsstjärna sedan låten "Drivers license" släpptes i januari 2021. Arkivbild.

Olivia Rodrigo har hunnit bli en världsstjärna sedan låten "Drivers license" släpptes i januari 2021. Arkivbild.

Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Musik2022-03-23 05:00

Tro det eller ej, men Olivia Rodrigo är nervös inför den kommande turnén.

– Det är ju en helt ny erfarenhet för mig, säger 19-åringen till TT via Zoom från Los Angeles och fortsätter:

– Samtidigt ska det bli oerhört spännande. Jag släppte min musik mitt under pandemi och karantän, nu får jag äntligen en möjlighet att framföra den live och sjunga och dansa.

Lagom till turnéstarten kommer konsertfilmen "Driving home 2 you" på Disney+. Den är gjord som en road trip, där Olivia Rodrigo kör från Salt Lake City till Los Angeles. Då och då gör hon och hennes helt kvinnliga band stopp (några gånger dessutom med stråkorkester) och spelar delvis omarrangerade versioner av låtarna från ”Sour”.

"Deja vu" är favoriten

Detta varvas med intervjuer med henne och med filmklipp från när hon och producenten Dan Nigro arbetade med "Sour".

– Det har varit väldigt intressant att se just de klippen från inspelningen, för min uppfattning om mina låtar ändras under tiden. "Deja vu" till exempel, ett tag var jag inte säker på att jag ville ha med den. Nu är det en av mina favoriter, säger hon.

– Det är kul att ta ett steg tillbaka och kunna se på låtarna mer objektivt. Som när vi gjorde "Brutal" – att kunna se hur den växte fram.

Många av hennes texter är självupplevda och handlar om hjärtesorg och om jobbiga uppbrott från kärleksrelationer.

– Att skriva en sådan text är verkligen en process där jag visar upp mitt trasiga hjärta. Men när låten sedan kommer ut, då är den inte enbart min längre. Det är coolt att i dag återbesöka de känslorna. Jag känner att jag vuxit mycket sedan jag skrev låtarna. Albumet är på sitt sätt en tidskapsel som fångar den perioden av mitt liv, säger Olivia Rodrigo.

"Pressar mig"

Hon konstaterar att det positiva gensvaret från publiken har gjort att hon har fått bättre självförtroende.

– Men jag är hela tiden hård mot mig själv, jag pressar mig att bli bättre.

Hennes liv har sannerligen förändrats under det år som gått sedan "Drivers license" och albumet släpptes, 19-åringen har blivit en världsstjärna i sin egen rätt.

– Ja, det är galet. Mitt liv har förändrats så totalt sedan vi släppte "Sour". Jag är oerhört tacksam, jag får leva det liv som jag har drömt om. Men samtidigt som allt har förändrats till det yttre, så är jag samma person som tidigare, säger hon.

Olivia Rodrigo ser sig som lyckligt lottad i en bransch som är känd för att vara extremt tuff.

– Jag har vettiga människor runt omkring mig, och de pressar mig inte att göra något jag inte känner för. Och jag har vänner som tar mig för den jag är.

Olivia Rodrigo på American Music Awards i november förra året. Arkivbild.
Olivia Rodrigo på American Music Awards i november förra året. Arkivbild.
Fakta: Olivia Rodrigo

Ålder: 19 år.

Bor: I Los Angeles.

Yrke: Artist, låtskrivare, skådespelare.

Tidigare: Etta på listorna världen över med låten "Drivers license" och det bästsäljande albumet "Sour". Roller i tv-serierna "Bizardvaark" och "High school musical: the series". Hon har sju Grammy-nomineringar.

Aktuell: Med konsertfilmen "Driving home 2 you" som får premiär på Disney+ den 25 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!