Punkikonen tävlar om plats i Eurovision

Punklegendaren John Lydon tävlar med sitt band Public Image Ltd om en plats i årets Eurovision song contest för Irlands räkning, rapporterar brittiska medier.

John Lydon och hans Public Image Ltd tävlar för att få representera Irland i Eurovision Song Contest. Arkivbild.

John Lydon och hans Public Image Ltd tävlar för att få representera Irland i Eurovision Song Contest. Arkivbild.

Foto: Brent N. Clarke/AP/TT

Musik2023-01-09 15:53

Lydon blev under sitt alias Johnny Rotten känd som en av förgrundsfigurerna i Sex Pistols, ett av punkhistoriens mest inflytelserika band. Efter att gruppen splittrats bildade han i stället Public Image Ltd i slutet av 1970-talet, som efter ett längre uppehåll plockade upp instrumenten igen 2009.

Bandet deltar med låten "Hawaii", som av Lydon beskrivs som en hyllning till hans Alzheimers-drabbade fru.

"Den här tillägnas alla som går igenom svåra tider på livets resa tillsammans med den person man bryr sig mest om", säger 66-åringen i ett uttalande, enligt The Guardian.

Den 3 februari kommer Public Image Ltd ställa sig på scen och tävla mot de andra irländska bidragen om att få representera landet i årets Eurovison-spektakel, som hålls i Liverpool i maj.

Irland är med sina totalt sju vinster och 18 topp fem-placeringar det mest framgångsrika landet i musiktävlingens historia.

På senare år har det dock gått betydligt knackigare. Senaste gången man lyckades kvalificera sig för finalen var 2018, då Ryan O’Shaughnessy slutade på 16:e plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!