Skivaktuelle Alice Cooper vÀgrar gÄ av scenen

Hela vĂ€rldens okrönte skrĂ€ckkung, Alice Cooper, fyllde 75 tidigare i Ă„r. Men det stoppar inte rocklegendaren frĂ„n att fortsĂ€tta turnera – och nu slĂ€ppa nytt album. –Jag tröttnar aldrig nĂ„gonsin pĂ„ det jag gör, sĂ€ger han till TT.

Alice Cooper gav sig ut pĂ„ en NordamerikaturnĂ© i början pĂ„ augusti dĂ€r nĂ€rmare 50 stopp vĂ€ntas – men det kan bli en Sverigespelning om inte alltför lĂ€nge berĂ€ttar han. Arkivbild.

Alice Cooper gav sig ut pĂ„ en NordamerikaturnĂ© i början pĂ„ augusti dĂ€r nĂ€rmare 50 stopp vĂ€ntas – men det kan bli en Sverigespelning om inte alltför lĂ€nge berĂ€ttar han. Arkivbild.

Foto: Amy Harris/AP/TT

Musik2023-08-18 06:00

Med över 50 Är pÄ scenen och över 50 miljoner sÄlda album skulle man kunna tro att Alice Cooper skulle dra ner pÄ tempot. Men icke.

Albumet ”Road” slĂ€pps den 25 augusti och Ă€r ett samarbete mellan honom sjĂ€lv, stĂ€ndige vapendragaren Bob Ezrin och ett "grymt bra turnĂ©band".

– Jag arbetar alltid med olika koncept och den hĂ€r gĂ„ngen skrev vi ett album om vĂ€gen eftersom vi alla lever pĂ„ vĂ€gen och har olika erfarenheter, olika saker som vi hatar och Ă€lskar, berĂ€ttar Alice Cooper.

GĂ„r in i en roll

Sedan början av augusti Àr han Äterigen ute pÄ turné med totalt nÀstan femtio stopp.

Med nya skivan har bandet nÀrmare ett 30-tal album med lÄtar att riva av under konserterna. Men att fÄ gÄ in i sin vÀlkÀnda scenpersona Àr en stor del i det som gör showerna speciella.

– Det Ă€r riktigt kul att spela Alice Cooper, som inte Ă€r det minsta lika mig. Det Ă€r lustigt för jag kan prata med bandet, fullt sminkad nĂ€r ridĂ„n Ă€r nere och sĂ„ fort den gĂ„r upp och jag vĂ€nder mig om Ă€r jag Alice Cooper. Det Ă€r ett helt annat sĂ€tt att tĂ€nka.

Han förtydligar att det inte handlar om att vara "besatt", utan snarare gÄ in i en roll i en film eller pjÀs.

”En flykt frĂ„n politik”

Skivan innehÄller 13 spÄr, alla inspelade med fÄ omtagningar. De flesta av dem Àr klart genretrogna med hÄrda riff, döden-inspirerade texter och mörk humor, men inte alla.

– Den mest hjĂ€rtskĂ€rande sĂ„ngen och den enda som inte Ă€r överdriven Ă€r ”Baby please don't go”. Alla som turnerar har varit med om det hemska ögonblicket nĂ€r du gĂ„r upp ur sĂ€ngen och din fru eller din flickvĂ€n eller partner ber dig att inte gĂ„ – och det krossar ditt hjĂ€rta eftersom ni bĂ„da vet att du mĂ„ste gĂ„.

TT: Mycket musik i dag, oavsett genre, har en koppling till det som hÀnder i vÀrlden. Hur Àr det med din musik?

– Jag har alltid tyckt att rock n’ roll borde vara en flykt frĂ„n politiken. Om du vill ha en politisk synpunkt Ă€r en rockstjĂ€rna den sista personen du ska gĂ„ till. Vi Ă€r precis lika förvirrade som alla andra, skrattar han.

Jobbat med svenskar

Bakom arbetet med skivan finns tvĂ„ svenskar; gitarristen Kee Marcello och producenten Anders FĂ€stader – som levererade första spĂ„ret, ”I’m Alice”.

– Jag visste omedelbart att den hade det! Den var rock men den hade den dĂ€r popkĂ€nslan, du vet, och det Ă€r vad svenskar Ă€r bĂ€st pĂ„. Jag menar nĂ€stan varje hit-skiva kommer frĂ„n Sverige, sĂ€ger Alice Cooper.

Att den nu 75-Ärige sÄngaren skulle lÄta Äldern stiga honom Ät huvudet och fÄ honom att kÀnna sig gammal viftar han bort med den gamla klyschan att man bara Àr sÄ gammal som man kÀnner sig.

– Jag skulle kunna vara en gammal man med hĂ€ngslen och sitta pĂ„ min veranda och babbla om hur det var pĂ„ vĂ„r tid. I stĂ€llet Ă€r jag 75 och spelar i tvĂ„ turnerande band, mitt hĂ„r hĂ€nger fortfarande halvvĂ€gs ner pĂ„ ryggen och jag har en 20-Ă„rings energi, eftersom jag inte tillĂ„ter den gamle mannen att komma in.

"Stress dödar"

Men det krÀvs mer Àn sÄ för att orka med livet pÄ vÀgen, medger han ÀndÄ.

– Det Ă€r inte som pĂ„ 60- och 70-talet dĂ„ alla var höga och drack. Nu handlar det om hur hĂ€lsosam du Ă€r. Du mĂ„ste vara i mycket god form för att vara med i ett turnerande band nu. Ingen i bandet blir hög för de vet att showen krĂ€ver 100 procent.

NÄgon trÀningsrutin eller hÀlsoknep för att ladda upp eller bli redo för en show finns dÀremot inte.

– Det finns mĂ„nga sĂ€tt att hĂ„lla sig frisk men en sak som Ă€r viktig för mig; jag Ă€r inte stressad över nĂ„gonting. Jag tror att stress dödar fler mĂ€nniskor Ă€n nĂ„got annat.

Turnén just nu pÄgÄr i Nordamerika, men Sverige fÄr troligtvis ett besök av vÀrldens mesta skrÀckikon inom en inte alltför avlÀgsen framtid.

– Förhoppningsvis ses vi nĂ€sta Ă„r, det kan jag nĂ€stan garantera.

Fakta: Alice Cooper

Född Vincent Damon Furnier, 4 februari 1948 i Detroid, Michigan.

Alice Cooper var ursprungligen namnet pÄ ett rockband dÀr han var sÄngare och nÀr bandet splittrades 1974 tog han officiellt namnet Alice Cooper som sitt eget, eftersom han var sÄ förknippad med det.

Ses som skrÀckrockens gudfader och har sÄlt över 50 miljoner album vÀrlden över.

Under 1970-talet hade han flera hits, bland annat "School's out" och ”No Mr Nice guy". Klassikern ”Poison” kom i slutet av 80-talet.

2003 fick han en stjÀrna pÄ Hollywoods Walk of Fame i Los Angeles och 2011 valdes han och hans tidigare band in i Rock and Roll Hall of Fame.

Genom Ă„ren har han medverkat i allt frĂ„n ”Mupparna” till ”Wayne’s world”, gjort konst med Salvador Dali, spelat i flera filmer och och sjungit musikal.

Sedan början pÄ augusti turnerar han i Nordamerika, bland annat tillsammans med sin fru Sheryl Goddard. Turnén har totalt nÀrmare femtio stopp.

Den 25 augusti slÀpps skivan "Road".

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om