Stim ger extra stipendier till musikskapare

Stim – som förvaltar de ekonomiska rättigheterna åt över 92 000 låtskrivare, kompositörer och musikförlag – inför omkring 300 extrastipendier för att mildra coronakrisens effekter för branschen.

Stim ger musikskapare extrastipendier med anledning av covid-19. Arkivbild.

Stim ger musikskapare extrastipendier med anledning av covid-19. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Musik2020-08-17 06:55

"Vi har sedan i våras tagit en rad olika initiativ för att underlätta detta och nu förstärker vi även vår ordinarie stipendieverksamhet så att ytterligare knappt 300 anslutna kan få 10 000 kronor vardera i extrastipendier", säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim, i ett pressmeddelande.

Musikskaparnas intäktsbortfall beror till stor del på inställda konserter och evenemang – och på att verksamheter som använder bakgrundsmusik, som exempelvis restauranger och hotell, har fått försämrade ekonomiska förutsättningar under coronapandemin, enligt Stim. De åtgärder som hittills har genomförts av regeringen för att stötta branschen har visserligen varit välkomna, men betydligt mer behöver göras, säger Karsten Dyhberg Nielsen.

"Den svenska musikbranschen är en viktig industri som genererar både stora skatteintäkter och arbetstillfällen. Frågan är om den kommer att överleva i sin nuvarande form ifall ytterligare offentliga stödåtgärder uteblir."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om