Storfavoriten Tusse vinner Melodifestivalen

Han var favorit när Melodifestivalen inleddes, och i finalen omsattes förväntningarna på Tusse Chiza i röster och poäng. "Voices" är 2021 års vinnarlåt i Melodifestivalen och får därmed representera Sverige i Eurovision Song Contest i Rotterdam i maj.

Tusse Chiza infriade förväntningarna när han vann Melodifestivalen.

Tusse Chiza infriade förväntningarna när han vann Melodifestivalen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Musik2021-03-13 22:22

Med låten “Voices”, som handlar om medmänsklighet och att alla röster räknas, tar Tusse Chiza hem förstaplatsen i Melodifestivalen med 165 poäng.

Den 19-årige debutanten tror att Eurovisionpubliken kommer att tilltalas av både showen och budskapet.

– Det är en låt som många kan känna igen sig i, som lyfter många. Ett sådant budskap behöver Europa just nu, sade Tusse Chiza till TT tidigare i finalveckan.

Hans artistresa började i TV4:s talangprogram “Idol” 2019, en tävling som han också vann. I och med det släppte Tusse Chiza även vinnarlåten “Rain”.

Tusse Chiza kom till Sverige från Kongo Kinshasa som flyktingbarn 2006, och bor nu hos sin bonusfamilj i Tällberg, Dalarna. Förutom att representera Sverige i Eurovision i Rotterdam kommer han även att ta studenten i vår.

– För tolv år sedan var jag ett flyktingbarn, nu har jag fått möjligheten att bli den jag vill vara. Jag definieras inte av att jag en gång var ett flyktingbarn, jag definieras av mina handlingar nu. Jag hade det svårt, men nu ska jag ta vara på de möjligheter jag får, har Tusse Chiza tidigare sagt till TT.

Bidraget “Voices” är skrivet av Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov. Joy och Linnea Deb ligger bland annat bakom Måns Zelmerlöws Eurovisionvinnare “Heroes” från 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!