Danny Saucedo gör comeback i Melodifestivalen med den fartfyllda låten "Dandi dansa" – men vägen till en plats i musiktävlingen var krokig.
– Eftersom det är Christers (Björkman) sista år så frågade han mig om jag ville programleda med honom och andra artister, han ville att jag skulle vara programledare och "special guest". Väl på mötet ångrade jag mig, och kände att "jag vill tävla!", att det skulle vara kul och och oväntat, jag vill satsa lite. Det blev ett jävligt konstigt möte, säger Danny Saucedo och skrattar.
Enligt honom kommer den tidigare tävlingsproducenten i stället att leda programmet tillsammans med andra artister. Vilka är i nuläget okänt.
Arvingarna är tillbaka
I vanliga fall brukar SVT arrangera en stor presskonferens där de avslöjar vilka artister som tävlar i Melodifestivalen. På grund av den rådande pandemin har kanalen i stället valt att släppa ett nytt namn i timmen under tre dagar, med start på tisdagen.
Även Arvingarna deltar i musiktävlingen. De vann Melodifestivalen 1993 och tävlade senast 2019 med låten "I do". Veteranerna Nanne Grönvall, Thomas G:son, och Bobby Ljunggren har skrivit låten.
– Det är viktigt att vi fortsätter att skapa underhållning även om folk inte kan se oss live, att vi fortsätter att göra bra grejer för dem därute. För nu är det många som sitter låsta hemma och tv är kanske det enda sättet som folk kan få nöje och kärlek på, säger frontmannen Casper Janebrink.
Mustasch tävlar
Även hårdrockbandet Mustasch med Ralf Gyllenhammar i spetsen är klara för tävlingen. Det var Melodifestivalen 1975 och Björn Skifs “Michelangelo” som fick den då nioårige Göteborgssonen att kasta skivorna med “finska dragspelskungar” och i stället satsa på att bli rockstjärna.
Ralf Gyllenhammar har själv tävlat i SVT-programmet 2013 med låten “Bed on fire”, därefter har Mustasch agerat mellanakt 2017 tillsammans med Hasse Andersson. I samband med det framträdandet sade Gyllenhammar att Mustasch som grupp aldrig kommer att tävla i Melodifestivalen, eftersom delar av bandet ogillar musiktävlingen.
– - Jag tror att de har vant sig vid tanken, först var jag med, sedan var vi mellanakt, det blir en trestegsraket, jag har lurat dem! säger han.
Tillhör riskgrupp
70-plussarna Eva Rydberg och Ewa Roos är också klara för tävlingen med bidraget “Rena rama ding dong“.
– Vi gör en parodi på Tiktok och Facebook och Instagram och allt det där, med glimten i ögat, säger Eva Rydberg.
TT: Hur ser ni på att ni själva tillhör en riskgrupp?
– För vår del tror jag inte att det är någon fara, jag säger till och där är SVT jättenoga, säger Ewa Roos som bor på Ljusterö, nära Stockholm.
Eva Rydberg vet ännu inte hur hon ska ta sig till Stockholm.
– Men jag har beställt visir, jättebra visir, munskydd och visir över det. Det ska jag ha när vi repeterar, säger Eva Rydberg.
Fler artister som är klara för tävlingen är Lovad, Kadiatou, Emil Assergård, Tess Merkel, Paul Rey och Julia Alfrida.
Specialbyggd scen
I stället för en festivalturné äger såväl deltävlingar som final rum i Annexet i Stockholm. Publiken får nöja sig med en plats framför tv:n.
– Det är jättetråkigt att det inte blir någon publik, men det har gjort att vi har andra möjligheter att bygga en scen. Eftersom vi är på ett och samma ställe behöver scenen inte fraktas, vi kan bygga en scen utifrån ett tv-perspektiv, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson.
Vilka deltävlingar som artisterna tävlar i avslöjas inte förrän senare.