Än så länge är skolan inte helt nedstängd, men verksamheten ligger nere på grund av bristande säkerhet och eftersom landet saknar regering, berättar Ahmad Sarmast. När talibanerna intog Kabul befann han sig på semester hos släktingar i Melbourne där han också skulle träffa läkare. Hans medarbetare och de cirka 300 eleverna är kvar i landet. Endast skolans kvinnliga dirigent är evakuerad.
– Det är en svår situation för alla i Afghanistan men i synnerhet för musiken och för musikerna. Jag står i kontakt med kollegiet, där är alla säkra och friska, men väldigt oroliga för framtiden, för musikens framtid och för deras personliga säkerhet.
"Riskerar livet"
Förra gången talibanerna tog makten flyttade han till Melbourne i Australien där han var knuten till Monash University. Efter talibanernas fall återvände han till hemlandet för att grunda den Polarprisbelönade musikskolan Afghan National Institute of Music (Anim). "Vår skola är en måltavla", sade han 2018 då han var i Stockholm för att tillsammans med Metallica ta emot Polarpriset.
– I Afghanistan riskerar människor livet för att få studera musik, att bära ett musikinstrument på stan kan göra dig till föremål för diskriminering och påhopp, berättade han för TT då.
2018 uppträdde barn och ungdomar från Anim ibland i presidentpalatset och på officiella tillställningar. Samtidigt hade skolan fyra år tidigare utsatts för en självmordsbombare. Två personer dödades, dock ingen elev. Den gången var Ahmad Sarmast rädd för att föräldrarna inte skulle låta barnen återvända. Så blev det inte. Då skolan öppnade igen var varenda elev tillbaka redan första dagen.
Just nu kontrolleras skolan av talibanerna ,berättar Ahmad Sarmast på telefon från Melbourne. Lärarna tillåts inte ens hämta dokument. Skolans två instrumentbibliotek är dock orörda.
– Man har försökt att ta egendomen och nycklarna, men jag har sagt att inga ägodelar kommer att ges till talibanerna. Om de vill ta över och konfiskera skolans ägodelar ska de ske av någon som har högre auktoritet inom talibanerna än en fotsoldat.
Tonar bort
Just nu tonar all musik bort från afghanska medier, berättar Ahmad Sarmast. I helgen kom också nyheten om att den afghanske folkmusikern Fawad Andarabi mördats av talibaner cirka tio mil norr om Kabul. Hans son berättade för nyhetsbyrån AP att talibaner sköt honom i huvudet ute på bondgården.
Några dagar tidigare försökte en av talibanernas talespersoner, Zabihullah Mujahiddid, ge en bild av dagens talibaner som mer toleranta än 1990-talets i en intervju i New York Times. Det betyder dock inte att offentlig musik kommer att bli tillåten. "Musik är förbjuden inom islam", sade han till tidningen.
Ahmad Sarmast har ändå inte givit upp.
– Det här uttalandet om att musik är förbudet inom islam är redan mycket bekymmersamt och en stor oro, det lämnar inte mycket utrymme för hopp, men kan ändå vara attityden hos några enstaka personer. Jag väntar nu på att få höra inställningen hos de de officiella ledarna.
Traditionell afghansk musik har från början varit en viktig del av Anims verksamhet. Förutom musiken som en mänsklig rättighet talar Ahmad Sarmast om en rik musiktradition med en självklar plats i det kulturella världsarvet. Just nu försöker han komma i kontakt med talibanernas ledare för att själv fråga om skolans framtid. Han vill också skydda skolans campus och egendom.
– Det är osannolikt men jag hoppas ändå att det ska vara möjligt att övertyga det talibanska ledarskapet att acceptera och tillåta afghanska barn och ungdomar, oberoende av kön, att ha tillgång till utbildning i musik.
Måste kunna jobba
För egen del återvänder han bara om han kan arbeta med musik.
– Just nu kan jag inte se att jag kommer att kunna göra det jag gjort under de senaste tio åren, men jag hoppas att det sätt som talibanerna säger att de ändrats på kommer att leda till andra villkor i Afghanistan.
Samtidigt vädjar han till det internationella samfundet:
– Snälla visa solidaritet med afghanska musiker! Snälla utkräv ansvar från den talibanska regimen för det afghanska folkets musikkonst och försäkra er om att musikerna inte är hotade!