Virtuellt och akustiskt i ny violinkonsert

Ett nytt verk av kompositören och teknikutvecklaren Jesper Nordin får nu urpremiär i San Francisco. Esa Pekka Salonen och San Francisco Symphony blandar teknologi och live-orkester i Nordins nyskrivna "Convergence."

Tonsättaren Jesper Nordin har urpremiär med sitt verk "Convergence" i San Francisco. Arkivbild.

Tonsättaren Jesper Nordin har urpremiär med sitt verk "Convergence" i San Francisco. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Musik2023-10-08 08:46

Genom åren har Jesper Nordin skapat sig en unik plats mellan komposition och innovativ interaktiv teknologi. Verk framförda tillsammans med Esa Pekka Salonen, där den finländske stjärndirigenten fått styra en virtuell orkester med sina rörelser tillsammans med en live-orkester, är exempel på hur det kan te sig.

I "Convergence", som får världspremiär i San Francisco 7–8 oktober, spelar Esa Pekka Salonen själv på virtuella instrument tillsammans med symfoniorkestern. Även den finländske violinisten Pekka Kuusisto medverkar.

För honom var dock Nordin tvungen att ta fram ett nytt arbetssätt eftersom hans båda händer är upptagna med det fysiska instrumentet.

TT: Hur uppfattar man detta verk som publik?

– Förhoppningen är att det ska smälta ihop till en musik. Det ska ses som en helhet. Samtidigt tycker jag att det är fint att visa vad som är akustiskt, vad som är digitalt.

För att åskådliggöra just detta har Nordin låtit en fransk konstnär göra bearbetningar på alla data och visualisera den elektroniska delen av musiken bakom orkestern, berättar han.

Utöver premiären har Jesper Nordin även andra ärenden i San Francisco. Den musikteknologi som han har tagit fram kan nämligen fungera för dataspel.

– Min musik är inte lämpad för spel, konstaterar Nordin, men min teknologi är väl anpassad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om