Zara Larsson och Huawei går skilda vägar

Artisten Zara Larsson har avslutat samarbetet med den kinesiska mobiltillverkaren Huawei, berättar hon i TV4:s Nyhetsmorgon. Enligt Huawei avslutades dock samarbetet med Larsson planenligt redan förra året.

Zara Larrson meddelade i TV4:s Nyhetsmorgon att hon avbryter samarbetet med Huawei. Arkivbild.

Zara Larrson meddelade i TV4:s Nyhetsmorgon att hon avbryter samarbetet med Huawei. Arkivbild.

Foto: ADAM IHSE / TT

Musik2020-08-04 09:15

Zara Larsson medverkade i programmet och bemötte där kritiken hon tidigare har fått för samarbetet.

– Det är inte den smartaste dealen jag gjort. Jag står för mänskliga rättigheter. Jag har avslutat samarbetet, säger hon i programmet, skriver Aftonbladet.

Mänskliga rättigheter

Artisten har bland annat kritiserats i en debattartikel i Expressen under tisdagen, där Matilda Ekeblad, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet Östergötland, skriver att "Huaweis tjänster används av Kina för att kontrollera bland annat uigurer, den folkgrupp som just nu håller på att utrotas i landet genom förtryck, arbetsläger och tvångssterilisering."

Tidningen Resumé intervjuade Zara Larsson när samarbetet med Huawei offentliggjordes förra året. Man frågade då hur hon såg på sitt varumärke i förhållande till den kritik som riktats mot Huawei.

– Jag är inte speciellt insatt i det, mitt fokus ligger på mobilen. Det är det som jag representerar i det här samarbetet. Huawei är ett privatägt företag i Kina som nu har kommit med en bra mobil, mer än det tänker inte jag på eller kommenterar, för det har jag inte att göra med egentligen. Mobilen är den produkten som vi associeras med. Resten känns ändå ganska lugnt, sade Zara Larsson då.

"Har hållits tillbaka"

Det var i mars 2019 som Huawei och Zara Larsson offentliggjorde samarbetet med en ny telefonserie och konceptet "Dare to challenge", något de själva beskrev som ett koncept med flera "framgångsrika svenskar där utmaningen står i centrum".

Zara Larsson säger bland annat i Nyhetsmorgon att hon har velat kritisera Kina tidigare, men hållits tillbaka av samarbetet med Huawei.

– Alla som känner till mig vet att jag står för mänskliga rättigheter. Jag vill så gärna uttala mig om just Kina och vad de gör mot bland annat Hongkong eller de utsatta folkgrupperna, säger Larsson i Nyhetsmorgon, enligt Resumé.

"Tidsbestämt"

Enligt Huawei var samarbetet med Zara Larsson dock redan avslutat sedan en tid tillbaka.

"Samarbetet med Zara Larsson ägde rum under kampanjperioden för vår mobiltelefon P30 som lanserades i mars 2019. Den var från början tidsbestämd enligt överenskommelse mellan båda parter och avslutades förra året", skriver man i ett uttalande.

Fakta: Huawei

Huawei är världens största leverantör av telekomnät, och näst största tillverkare av mobiltelefoner efter sydkoreanska Samsung.

Grundades 1987 av Ren Zhengfei, tidigare verksam i den kinesiska armén. Huawei påstår att det är privatägt, men i västvärlden finns misstankar om att Huawei har täta kopplingar till Kinas regim.

USA har klassat företaget som ett säkerhetshot och uppmanar sina allierade att göra detsamma.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!