Can Xue, Anne Carson och Ljudmila Ulitskaja – det är de kvinnor som finns med bland vadslagningsfirmornas storfavoriter inför årets Nobelpris i litteratur. Förra året gick priset till franska Annie Ernaux – så frågan är om Akademien för första gången vågar ge priset till en kvinna två år i rad? Hittills är det endast 17 kvinnor som har fått priset.
Kulturskribenten Carsten Palmer Schale förutspår varje år vilken författare som kommer att få Nobelpriset i litteratur i kulturtidningen Opulens. Han träffade rätt på Abdulrazak Gurnah år 2021 och nämnde Annie Ernaux bland tre favoriter förra året. På hans lista över de tio mest troliga författarna att få priset återfinns två kvinnor: Joyce Carol Oates och Marilynne Robinson.
– Jag har alltid med Oates för att förr eller senare kommer hon få det. Marilynne Robinson, som fyller 80 år i år, är bemängd med alla möjliga priser och har både skrivit fackböcker och skönlitteratur. Jag skulle inte bli förvånad om hon fick det, säger han men tror själv mest på Mircea Cartarescu eller Jon Fosse i år.
Har fallit ifrån
Efter två skandalfria år är frågan också om Svenska Akademien skulle våga ge priset till en rysk författare som Ljudmila Ulitskaja.
– Jag hoppas att Akademien inte fallit in i synen att all rysk kultur skulle vara sammankopplad med den ryska ledningen, för det är på ett sätt vad de vill att man ska tro. Jag tycker inte att det skulle vara problematiskt med ett pris till en rysk författare, beroende på vem det är, säger Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal.
Själv hoppas hon på Salman Rushdie. Han är en av de ständigt tippade författare som blir allt äldre – Ngũgĩ wa Thiong'o, Maryse Condé, Adonis och Joyce Carol Oates hör också till dem som kanske inte kommer att hinna få priset. I år har flera favorittippade författare också avlidit: som Dubravka Ugresic, Milan Kundera och Cormac McCarthy.
Globalt litteraturpris
Det är också fortfarande så att en överhängande del av författarna som har fått priset är européer eller nordamerikaner. Alltså tycker Carsten Palmer Schale att det är dags för en svart författare som bor i ett afrikanskt land – och inte en som likt Abdulrazak Gurnah har levt stora delar av sitt liv i Europa. Själv hoppas han att det är Ngũgĩ wa Thiong'os, tur.
– Det här är en tävling om att vara bäst i klassen och klassen är jordklotet. Så om det kommer upp någon argentinare eller exilkines ska man inte säga "va?". Det är ett globalt pris.
I år har Nobelstiftelsen också meddelat att prissumman höjs, efter att prispengarna tidigare reducerats i ett sparprogram. Nu är beloppet 11 miljoner kronor.
Rättat: I en tidigare version uppgavs fel prissumma.