Ainbusksångerskan Marie Nilsson Lind död

Sångerskan och låtskrivaren Marie Nilsson Lind är död, uppger Hela Gotland. Hon blev 62 år. –Det är en oändlig sorg, säger systern Hanna Hermansson till tidningen.

Marie Nilsson Lind under en pressträff inför Så mycket bättre 2021.

Marie Nilsson Lind under en pressträff inför Så mycket bättre 2021.

Foto: Jessica Gow/TT

Nöje2024-01-05 11:47

Marie Nilsson Lind hade just gjort comeback som sångerska med trion Ainbusk X3 tillsammans med de återstående medlemmarna i Ainbusk, barndomsvännerna Annelie Roswall och Bittis Jakobsson. Deras tre konserter i Visby domkyrka var fullsatta och trion spelade även i andra kyrkor.

Vid återkomsten till Gotland avled Marie Nilsson Linds make, musikern Magnus Lind, som under en tid varit svårt sjuk, skriver Hela Gotland. Nu har familjen drabbats av dubbel sorg, berättar systern Hanna Hermansson.

Familjen gör också ett gemensamt uttalande:

"Marie Nilsson Lind (611213– 240104), vår Kicka, har på torsdagen lämnat oss och anslutit till orkestern i himlen och sin älskade Mangen. Vi ber om er respekt och hänsyn att låta oss sörja ifred".

Ainbusk började sjunga tillsammans 1983. I gruppen ingick även Marie Nilsson Linds lillasyster Josefin Nilsson och bland gruppens största hits finns "Älska mig" och "Lassie", båda skrivna tillsammans med Benny Andersson.

Hedrade systern

Josefin Nilsson avled 2016 och när Marie Nilsson Lind 2021 medverkade i "Så mycket bättre" var det för att hedra systerns minne, berättade hon för TT.

– Jag och min syster pratade mycket om det här programmet. Vi tyckte om hela grejen och vi tyckte om att det spelades in på Gotland och vi kände en väldig stolthet över vår ö, sade hon då.

Hon var medveten om att systerns öde skulle prägla hennes medverkan i "Så mycket bättre", inte minst efter den uppmärksammade boken, "Josas bok", som Marie Nilsson Lind då hade skrivit och efter SVT-dokumentären om systern, "Älska mig för den jag är".

– Josa är en stor del av allt som jag har varit med om. Vi hade svårt att älska oss själva, men lätt att älska varandra. Hon har varit så viktig för mig, och hon har trott på mig. Men nu måste jag klara av det själv, sade hon till TT.

"Generös person"

Förläggaren Martin Kaunitz som gav ut "Josas bok" sörjer Marie Nilsson Linds död.

– Det är oerhört tragiskt. Sverige har förlorat en musikalisk berättartalang. Maries anhöriga har förlorat en varm, levande och generös person.

Han framhåller också att hon verkligen lyckades nå sin publik, oavsett vilken genre hon verkade i.

– Marie hade skenbart en lite enkel stil. Men det var ju bara en tunn fernissa över ett bråddjup där hon rörde vid de stora existentiella frågorna. Hon talade för alla som som jobbar med depressiva tankar och dålig självkänsla, att det finns något där inne som man inte ska vara rädd för att plocka fram.

"Det viktiga i livet"

Bibbi Rödöö, programchef för Sommar i P1 minns Marie Nilsson Linds program från 2019 som "fantastisk bra och gripande". Även det handlade om hennes syster.

– Maries man Magnus “Mangen” Lind spelade dragspel i sommarpratet. Det var ett sådant program som får en att tappa allt annat runt omkring. Allt annat försvinner. Marie hade en väldigt fin förmåga att prata om det viktiga i livet.

Rättelse: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om medlemmarna i Ainbusk X3.

Fakta: Marie Nilsson Lind

Anna Charlotta Marie Nilsson Lind, föddes på sydöstra Gotland, dotter till revyartisten Allan Nilsson.

Marie Nilsson Lind startade 1983 gruppen Ainbusk tillsammans med barndomsvännerna i När, Annelie Roswall och Bittis Jakobsson. I gruppen fanns också lillasyster Josefin, som avled 2016.

2019 publicerade SVT en dokumentär om Josefin Nilsson ”Älska mig för den jag är”, vilken fick stort nationellt genomslag. Efter den skapade Marie två minnesförställningar; ”En kväll för Josefin” och skrev även en bok om systerns liv : ”Josas bok – min berättelse”.

Under hösten 2021 var hon en av artisterna som medverkade i den tolfte säsongen av underhållningsprogrammet Så mycket bättre. I programmets sjunde avsnitt framförde hon (med uppbackning från resten av Ainbusks levande medlemmar) en cover av Daniel Adams-Rays och Aviciis låt Somewhere In Stockholm, som även fungerade som en hyllning till Josefin.

Marie Nilsson Lind genomförde nyligen en comeback-turné med trion Ainbusk X3 – en återförening av de tre då levande medlemmarna i Ainbusk.

Hon var gift från 1999 med musikern Magnus Lind fram till hans död 2023.

Marie Nilsson Lind blev 62 år.


Fler röster om Marie Nilsson Lind:

Babben Larsson, artist och skådespelare, säger till Sveriges Radio, P4 Gotland, att hon minns en kär vän och "briljant" kollega:

Vi är några Gotlandstjejer, jag och Susanne Alfvengren, Marie och Josefin förut, Bittis och Annelie som har har vuxit upp i en jordbruksmiljö och sedan jobbar man plötsligt med teater och showbiz. Det är en resa att gå igenom, jag och Marie stöttade varandra väldigt mycket i den, den är inte alltid så lätt, säger Babben Larsson till P4 Gotland.

Musikern Kalle Moraeus spelade med Ainbusk. I Dagens Nyheter beskriver han Marie Nilsson Lind som "en väldig tänkare":

Det låg en genialitet i Ainbusk och mycket av den djupa kreativiteten kom från Marie, säger han till DN.

Maxida Märak, artist och medverkade i "Så mycket bättre", samma år som Marie Nilsson Lind:

"Jag blev otroligt ledsen. Hon gjorde avtryck, och jag tyckte mycket om henne. Hon hade en mjuk framtoning med stor aura", skriver Maxida Märak på sms till TT.

Lisa Nilsson, sångerska skriver på Facebook:

"Nej nej nej. Fina Marie. Varma tankar till närmast sörjande. Vilken sorglig dag det blev av denna vitgnistrande klarblå trettondagsafton. Gråter och hoppas på återförening med syrran och maken. Tack för fin musik och ett innerligt artisteri. Vila nu i frid vackra människa.”

Anna-Carin Stenholm Pihl, som gjorde SVT-dokumentären filmen "Älska mig för den jag är" i nära samarbete med Marie Nilsson Lind:

"Marie var en stor människa med ett bultande rött hjärta. Och en enormt duktig kompositör och textförfattare", skriver hon till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!