Årets Sommarlov – en resa i tiden

Praktfulla kostymer och hisnande Ă€ventyr. Årets "Sommarlov" gör nedslag i vĂ„r gemensamma historia. Tittarna fĂ„r följa med pĂ„ en tidsresa full av lek – blandat med lite allvar. –Vi kommer ocksĂ„ att ta upp att allt kanske inte var bĂ€ttre förr, hintar programledare Ida On.

Programledarna Ida On, Alex Hermansson, Malin Olsson och Adrian Alebo Andersson ser fram emot premiÀren för Ärets "Sommarlov". Sommarskuggan döljer sig i bakgrunden.

Programledarna Ida On, Alex Hermansson, Malin Olsson och Adrian Alebo Andersson ser fram emot premiÀren för Ärets "Sommarlov". Sommarskuggan döljer sig i bakgrunden.

Foto: Johan BĂ€vman/TT

Nöje2023-06-08 16:13

PÄ mÄndag Àr det Äter dags för SVT:s klassiker "Sommarlov". Programmet, som underhÄllit sommarlovslediga barn Ànda sedan 1978, bjuder i Är pÄ en rejÀl dos historia. Tittarna fÄr följa med till medeltiden, upplysningstiden och 1980-talet, förklarar Ida On som Àr en av de fyra programledarna.

– Det hela Ă€r en stor lek för att inspirera barn och unga att lĂ€ra sig mer om vĂ„r historia, sĂ€ger hon.

"KÀnns vÀldigt hemma"

De rutinerade programledarna Malin Olsson, Alex Hermansson och Ida On fÄr i Är sÀllskap av nykomlingen Adrian Alebo Andersson.

– Det Ă€r ett hedersuppdrag det hĂ€r, och jag har ju vuxit upp med "Sommarlov" och Malin, och jag vet hur viktigt det hĂ€r Ă€r för barn, sĂ€ger han.

Adrian Alebo Andersson, som tidigare jobbat som guide och skÄdespelare pÄ Varbergs fÀstning, tycker att Ärets upplaga av "Sommarlov" passar honom perfekt.

– Det kĂ€nns vĂ€ldigt hemma, sĂ€ger Adrian och sneglar upp den borg som utgör en av programmets kulisser.

En historisk miljö har byggts upp till programinspelningen i Beijers park i Malmö, och publiken kommer ocksÄ att uppmuntras att klÀ sig enligt temat varje dag.

– Det hade varit extra kul om man de veckor vi leker i medeltiden anammar det modet, och sedan byter till upplysningstid – och byter till benvĂ€rmare och axelvaddar de sista veckorna nĂ€r vi leker 1980-tal, sĂ€ger "Sommarlovs" projektledare Efva Henrysson.

Skuggan hemlig för alla

Den som följer programmet frÄn hemmaplan kommer dessutom att hitta massor av inspiration för att skapa och vara kreativa, lovar programledare Malin Olsson.

– Jag hoppas att de kommer att gĂ„ i gĂ„ng dĂ€r hemma, vara med i leken fast pĂ„ hemmaplan. Sy egna kostymer, kanske göra svĂ€rd i kartong.

De historiska Ă€ventyren blandas med aktuella artister som Marcus & Martinus, Kiana och Smash into Pieces. Dessutom dyker superhemliga "Sommarskuggan" Ă„terigen upp – för Ă„ttonde gĂ„ngen. Figuren, som första gĂ„ngen dök upp i programmet 2016, Ă€r lika hemlig som vanligt. Den kĂ€nda person som döljer sig i skuggdrĂ€kten avslöjas först i slutet av sommaren. Precis som tittarna vet inte heller programledarna vem som döljer sig i skuggdrĂ€kten, intygar Adrian Alebo Andersson.

– Vi vet mycket mindre Ă€n vad man nĂ„gonsin skulle kunna tro. Det Ă€r sĂ„ himla mycket hemlighetsmakeri bakom kulisserna, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Vi löser det hĂ€r mysteriet tillsammans med tittarna!

"Sommarlov" sÀnds varje dag pÄ SVT Barn och SVT Play frÄn mÄndag 12 juni till fredag 18 augusti.

Ida On Àr en av programledarna för "Sommarlov".
Ida On Àr en av programledarna för "Sommarlov".
Fakta: Sommarlov

"Sommarlov" har premiÀr pÄ SVT Barn den 12 juni och sÀnds varje dag fram till den 18 augusti.

Programmet spelas in mĂ„ndag–fredag i Beijers park i Malmö.

Årets programledare Ă€r Malin Olsson, Alex Hermansson, Ida On, Angelika Prick och Adrian Alebo Andersson. Sommarskuggan medverkar för Ă„ttonde gĂ„ngen i rad.

Artister som medverkar Àr bland andra Renaida Braun, Theoz, Marcus & Martinus och Maxida MÀrak.

Temat för Ärets sÀsong av "Sommarlov" Àr "Backa tiden".

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!