Bendjelloul tar över Ekots lördagsintervjuer

En ny politikpodd, en serie om tystnadskultur, en ny musikshow och en ny programledare för Ekots lördagsintervju. Här är Sveriges Radios utbud för 2022.

Johar Bendjelloul tar över lördagsintervjuerna i Ekot. Arkivbild.

Johar Bendjelloul tar över lördagsintervjuerna i Ekot. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Nöje2022-01-19 11:56

Bland nyheterna när Sveriges Radio presenterar årets utbud i etern finns bland annat en helt ny podcast om politik. Katherine Zimmerman och David Druid leder "Druid & Zimmerman show", som beskrivs som en podd inspirerad av klassiska amerikanska talkshower och som ger lyssnaren en chans att förstå politik och samtidigt bli underhållen.

Zimmerman och Druid flankeras av politikreportern Lova Olsson samt satirikern Moa Wallin. Programmet har premiär den 22 januari.

Serie om tystnadskultur

En annan nyhet är Mia Blomgrens serie "Tystnadskulturer". I fem avsnitt undersöker hon varför tystnadskultur är ett så utbrett fenomen, hur det är att vara utsatt för den eller hur det är att bryta tystnaden och tala om den. Första avsnittet sänds den 7 februari.

P3 startar även en ny livesänd musikshow med Emma Percival som programledare. Den 24 januari är det premiär för "P3 med Emma Percival", som ska bjuda på premiärspelningar och introducera nya låtar och fördjupningar i populärmusikens historia.

Nya programledare

Klassiska "Ring så spelar vi" plockar in två nya programledare. Pernilla Månsson Colt och Christer Lundberg är kvar, men får framöver hjälp av Farah Abadi och Lasse Persson. Även Ekots lördagsintervju får en ny programledare i form av Johar Bendjelloul, som gör sin första sändning den 26 mars, eventuellt med en partiledare.

– Lördagsintervjun är en hardcore maktintervju, den ska inte vara personlig utan saklig, säger han.

– Mycket politikutfrågningar, men inte bara. Det är ett format med en ärevördig historia, det är mycket duktiga politiska utfrågare som gjort det tidigare. Det är en yta där man kan komma lite längre med politiker, längre än till de förutbestämda formuleringarna.

TT: Har du något trick?

– Vara väldigt påläst, veta vad de ska säga och kunna frågorna. Sedan gäller det att lyssna. Det är de två huvudtricken, inte särskilt märkvärdiga men svårare än vad man kan tro.

TT: Hur ser du på den kommande valrörelsen?

– Det är alltid väldigt spännande med val, allting skärps, det blir en förhöjd verklighet i politiken. Det är en extra spänning som infinner sig, säger Johar Bendjelloul.

Farah Abadi blir en av två nya programledare för "Ring så spelar vi". Arkivbild.
Farah Abadi blir en av två nya programledare för "Ring så spelar vi". Arkivbild.
Fakta: SR 2022 i urval

"Druid & Zimmerman show", premiär 22 januari

Ljuddramasatsningen "Före-efter" sänder två nya säsonger som handlar om Estoniakatastrofen och mordet på Anna Lindh. Premiär 18 mars och 16 september.

"Tystnadskulturer", premiär 7 februari.

"Ekots lördagsintervju" med nya programledaren Johar Bendjelloul, premiär 26 mars.

Musikshowen "P3 med Emma Percival" och "P3 med Elsa Engvall", premiär 24 januari.

P3 Dokumentär lanserar nya storsatsningen "Palmeutredningen inifrån" den 3 februari.

"Ring så spelar vi" får två nya programledare: Lasse Persson och Farah Adabi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!