"För vår publik tror jag att det kommer att komma som en chock”, säger Lorin Ibrahim, producent på Radio Sweden kurdiska som upphör den sista mars.
Sändningarna på ryska och tigrinja, som talas i Eritrea, upphör också.
Sveriges Radio ska spara totalt 250 miljoner kronor, 150 miljoner på personalkostnader. Totalt har Sveriges Radio drygt tre miljarder kronor per år i avgiftsmedel och 2 300 anställda.
180 tjänster bort
På onsdagen kom beskedet om hur hela besparingen på 250 miljoner kronor ska genomföras, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Runt 180 tjänster påverkas, varav 45 tjänster löses genom pensionsavgångar, och 40 tjänster genom naturlig avgång. Runt 95 tjänster kvarstår att lösa, och under ett möte med ledningen på onsdagen fick personalen beskedet att 100 personer varslas från Sveriges Radio, skriver Journalisten.
Johanna Lindblad Ahl, ordförande i fackklubben på Sveriges Radio, säger att beskedet togs emot med chock. Hon tror också att förändringarna kommer att märkas utåt.
– Samtidigt är medarbetarna otroligt lojala och gör allt för att det inte ska märkas för lyssnarna, men vi förlorar 180 tjänster och det kommer att märkas. Vi är mycket oroliga för att det ska skapa press och stress för dem som är kvar och vi befarar sjukskrivningar, säger hon.
Enligt Johanna Lindblad Ahl är nästa steg bemanningsfrågan.
– Det här är en totalförändring, och det kommer ta dit innan det sjunker in. 1 april sjösätts nya organisationen, men hela 2024 kommer att vara ett omställningsår.
Flera program drabbas
Anledningarna till sparkravet är flera: inflationen, det pressade säkerhetsläget och dyrare utrustning. Det har redan märkts i programutbudet – "Public service", "Människor och tro" och "Odla med P1" samt radioföljetongen har redan lagts ned.
– Det räcker inte med att vi har samma ekonomiska problem som alla andra. Vi har nu höjda säkerhetskrav. Allt det här gör att det har kommit nya lagkrav och förväntningar på Sveriges Radio, har SR:s vd Cilla Benkö tidigare sagt till TT.
I ett blogginlägg skriver hon att Sveriges Radio nu "prioriterar utveckling som vi tror är helt nödvändig om vi framöver ska kunna vara ett fortsatt starkt företag".
På Ekot görs flera neddragningar. Ekots Kinakommentator tas bort. Kinapodden i P1 läggs också ner. Även tjänsten som Sveriges Radios klimatkorrespondent tas bort.