Dougray Scott tillbaka i "Crime"

För huvudrollen i "Crime" vann Dougray Scott både en Emmy och en skotsk Bafta. Nu är han tillbaka i rollen som den plågade polismannen Ray, som samtidigt som han försöker lösa brott i Edinburgh måste tackla sitt eget förflutna.

Dougray Scott. Arkivbild.

Dougray Scott. Arkivbild.

Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Nöje2023-10-21 19:47

– Ray har blivit sexuellt utnyttjad som barn. Det påverkar vem han är idag, säger Scott till TT i en videointervju från London.

Det är där han och hans familj bor, trots att han är skotte, helst skulle vilja bo i Edinburgh eller Glasgow och är en varm förespråkare av skotsk självständighet.

– Det kommer att ske en dag. Inte om fem eller tio år, men den dagen kommer. Det kommer att ge Skottland en möjlighet att växa och andas, säger han.

I Sverige förknippar vi nog Dougray Scott främst med rollen som skurken i "Mission impossible 2" (det var Tom Cruise som ville ha honom), men han har varit med i en rad andra filmer och tv-serier. Härom året hyllades och prisbelönades han för rollen som polisen Ray i tv-serien "Crime". Den byggde på Irvine Welshs bok med samma namn, och säsong två bygger på uppföljaren "The long knives".

Kan bli trilogi

Welsh arbetar nu med en tredje bok.

– Jag har alltid sett det här som en trilogi, säger Dougray Scott, men han utesluter inte möjligheten att det kan bli ytterligare säsonger.

Hans karaktär Ray har missbrukat droger och alkohol. Numera missbrukar han inte längre, han försöker hålla sig ren, men hans besatthet gör att han letar efter andra kickar.

– Han är besatt, han måste ha kickarna och nu handlar det om att till varje pris hitta de mördare han letar efter. Han är en oerhört intensiv karaktär. Alla hans relationer med andra människor är komplexa.

Under arbetet med "Crime" har Dougray Scott talat mycket med människor som blivit sexuellt utnyttjade.

– Hos många finns det en känsla av skam. De skyller på sig själva och det leder till en rad ohälsosamma vanor, det kan bli oerhört intensivt, säger han.

Älskar "nordic noir"

Dougray Scott spelar inte bara huvudrollen, han är också exekutiv producent. Ett jobb han tar på stort allvar.

– Jag är involverad från absoluta början, ner till minsta detalj. Jag älskar det.

Han säger att han är stor beundrare av "nordic noir", inte minst norrmannen Jo Nesbø och dennes böcker om den plågade polismannen Harry Hole.

– Ett sådant språk, en sådan intensitet, det finns så oerhört många lager i hans berättelser, säger han.

Dougray Scott är tillbaka i säsong två av "Crime". Arkivbild.
Dougray Scott är tillbaka i säsong två av "Crime". Arkivbild.
Fakta: Dougray Scott

Namn: Dougray Scott.

Ålder: 57.

Familj: hustrun Claire Forlani, två barn.

Bor: London.

Yrke: skådespelare.

Tidigare filmer och tv-serier: "Deep impact", "För evigt", "Mission Impossible 2", "Enigma," "Hitman", "My week wih Marilyn", "Taken 3", "Full circle", "Batwoman", "Crime".

Aktuell: Men säsong två av "Crime", som strömmas på Britbox.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!