Evin Ahmad: "Hon är fruktansvärt ensam"

Första säsongen blev en succé. Nu är Netflixserien "Snabba cash" tillbaka, våldsammare än tidigare och med högre krav på huvudrollsinnehavaren Evin Ahmad. –Jag är inte ett så stort fan av våld, så inspelningen var en utmaning, säger hon.

"Leya är i klorna på det här systemet. Hon gör allt för att överleva", säger Evin Ahmad om huvudpersonen i "Snabba cash 2". Pressbild.

"Leya är i klorna på det här systemet. Hon gör allt för att överleva", säger Evin Ahmad om huvudpersonen i "Snabba cash 2". Pressbild.

Foto: Gustav Danielsson/Netflix

Nöje2022-09-20 10:01

"Snabba cash 2" utspelar sig ett år efter händelserna i första säsongen. Huvudpersonen Leyas karriär inom startup-branschen når nya höjder samtidigt som hennes kopplingar till den undre världen riskerar att omkullkasta hennes framtid.

Att första säsongen blev hyllad och strömmades flitigt under pandemin sätter extra press på skådespelarna, säger Evin Ahmad.

– Säsong ett var helt utan förväntningar, men sedan blev det så stort allting. Det finns en press på oss att leverera en bra andra säsong.

Spelar brittisk

I januari utsågs Evin Ahmad till "shooting star" vid filmfestivalen i Berlin. När TT når henne är hon hemma i Sverige under några dagar för att vila upp sig inför de sista inspelningsdagarna av den internationella Netflixserien "Palomino", där hon gör huvudrollen som en brittisk läkare.

– Jag har aldrig sett något liknande "Palomino". Oftast när kvinnor spelar actionhjältar så är det i en sci fi-kontext, men här får vi se en kvinna mitt i vardagen som är jättebra på att göra sjuka grejer. Jag ska inte avslöja för mycket av handlingen men det har varit helt fantastiskt att spela in utomlands. Det gav verkligen mersmak.

Att spela huvudrollen i ett stort internationellt projekt beskriver hon som en omvälvande upplevelse.

– Jag var livrädd i början. Helt livrädd. Det har varit jättetufft och samtidigt skitkul. Min rollfigur är med i varje scen så jag har haft 107 inspelningsdagar – med start en vecka efter att vi slutade spela in "Snabba cash 2". I morgon flyger jag till London för att filma det sista.

TT: Hur har det gått att anpassa sig till att plötsligt spela infödd britt?

– Det går i linje med mycket i mitt liv att jag bara går in och kör. Jag har alltid haft ganska bra musiköra. Jag gillar språk och dialekter, så det har varit jätteroligt att jobba med en dialektcoach. Det svåraste är att bryta genansen. Den brittiska dialekten kan låta pompös, men jag älskar det.

Först skeptisk

Hon berättar att hon först var skeptisk till planerna på en spinoff på Jens Lapidus bok- och filmserie. Händelserna i Netflixserien utspelar sig tio år efter originalet.

– Filmerna och böckerna är präglade av snubbar. Det är snubbar, snubbar, snubbar. Det har varit en svår utmaning där jag försökt fajtas för kvinnan Leya så att hon ska få fler dimensioner. Efter metoo så har behovet av andra typer av berättelser med kvinnor i fokus ökat. Men man måste vilja ha en kvinna i huvudrollen av en anledning, inte någon som bara är där för syns skull.

"Snabba cash 2" speglar en verklighet på två plan, med droghandel och skjutningar i förorten respektive fiffel och båg i techvärlden.

– Leya gör kriminella val hela tiden, men det är de manliga karaktärerna i startup-branschen som på sätt och vis är skapare av den här miljön. Det är intressant vilken typ av brottslighet man ser när man tittar på serien, den i förorten eller den bland de här entreprenörerna som vill tjäna en massa pengar.

För att förbereda sig för rollen intervjuade Evin Ahmad bland annat en kvinnlig entreprenör och tog del av intervjuer och artiklar för att gräva djupare och bygga en trovärdig historia kring Leyas motivation att bli en mäktig företagskvinna.

– Det finns en sjuk drivkraft hos många entreprenörer som oftast har sin grund i barndomen. De har blivit mobbade när de var små eller kommer från dysfunktionella familjer. Leya kan faktiskt välja att sluta, men hon gör inte det. Även om ingen vet vad hennes företag handlar om så är hon i slutändan en jävligt lyckad entreprenör. Hon får allt hon önskar sig, men är också fruktansvärt ensam.

"Snabba cash 2" har premiär 22 september på Netflix.

"Leya har flera olika roller. Hon har karriären och är ensamstående mamma, samtidigt som hon dras in i den här kriminella världen." Lennox Söderström spelar Leyas son i serien.
"Leya har flera olika roller. Hon har karriären och är ensamstående mamma, samtidigt som hon dras in i den här kriminella världen." Lennox Söderström spelar Leyas son i serien.
Fakta: Evin Ahmad

Första stora filmrollen var som Yasmine i "Ett öga rött" från 2007.

Studerade till skådespelare vid Stockholms dramatiska högskola. Fick sedan små roller i tv-serier och i Kjell Sundvalls "I nöd och lust" 2015, samt pjäser på scener som Unga Klara.

2017 hade hon en roll i Helena Bergströms "Vilken jävla cirkus" och samma år kom det definitiva genombrottet i och med huvudrollen i "Dröm vidare", för vilken hon Guldbaggenominerades.

Samma år gav hon också ut sin debutroman "En dag ska jag bygga ett slott av pengar".

2020 nominerades hon återigen, fast för bästa kvinnliga biroll, för komedin "Ring mamma!".

Aktuell i "Snabba cash 2" premiär 22 september och "Palomino" med premiär våren 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!