Filmen "En dag kommer allt det här bli ditt" handlar om den dagen då de gamla föräldrarna (spelade av Peter Haber och Suzanne Reuter) vill att något av barnen ska ta över familjens livsverk – skogen.
Men alla de tre barnen har lämnat Ångermanland för storstaden – och ingen är särskilt sugen på att flytta tillbaka. Inte minst på grund av en familjetragedi från barndomen.
Regissören Andreas Öhman berättar en historia om sitt eget liv i sin nya film. Frågan om vem som ska ta över marken hemma utanför Kramfors har varit aktuell även i hans familj.
– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle göra en film som utgick från mig själv. Mina historier har alltid varit påhittade, därför satt det här långt inne, säger han.
Men lite är förändrat. Huvudrollen har blivit en kvinna. Karin Franz Körlof spelar serietecknaren Lisa som först är helt ointresserad av att ta över arvet och samtidigt plågas av minnet av en olycka som tog hennes brors liv.
Storasystern omkom
När Andreas Öhmans storasyster Lisa var tolv år blev hon påkörd och dödad av en bilist.
– Hon sprang bakom skolbussen som skymde henne när hon sprang över och då kom det en bil från andra hållet, berättar han.
Det är en händelse som påverkat honom i grunden.
– Hela mitt liv har jag känt att det vore bättre om jag gick bort än hon, säger han.
Men tragedin var tvungen att vara med i filmen, anser han.
– Det hör ihop på något sätt, för det finns en anledning till att alla vi syskon har flyttat därifrån en gång. Det finns något jobbigt med den här platsen som gör sig påmind.
– För att jag skulle kunna berätta hela historien var jag tvungen att berätta den historien också, förklarar han.
Andreas Öhman var en av dem som lämnade landsbygden och drog till storstan så fort det var möjligt.
– Jag tänkte att gräset är grönare inne i storstaden. Jag tittade på ”Vänner” på VHS-band och drömde om ett ställe där alla bodde nära varandra. Man kände sig utanför och konstig för att man gillade film, säger han och skrattar till åt minnet.
Allmängiltig berättelse
Men på senare år har han känt ett allt större ansvar för familjens arv och märker på sina vänner att så många andra går med samma tankar.
– Nästan alla man känner från bygden där jag kommer ifrån har skog. Jag tror att det är vanligare än man tror, alla har någon form av arv.
Karin Franz Körlof håller med. Hon tycker att berättelsen i filmen är allmängiltig.
– Jag tycker det är applicerbart på väldigt mycket. Det kan vara ett familjeföretag, som familjen önskar ska gå i arv i generationer, men så föds det en konstnär som vill förverkliga sina egna drömmar och inte sina föräldrars, säger hon och tittar leende på Andreas Öhman innan hon fortsätter:
– Då blir det en konflikt, och det kan vara jättekänsligt.
Filmen spelades in i olika delar av Sverige, men flera av de viktigaste scenerna togs i och kring det hus där Andreas Öhman växte upp utanför Kramfors.
– För alla oss som kom dit var det som att gå på helig mark. Det definierar hela den här konflikten på något sätt. Man fick en klump i magen eftersom det var just där den där olyckan skedde, säger Karin Franz Körlof.
"En dag kommer allt det här bli ditt" har biopremiär den 3 februari.