Han har själv flytt till Sverige, men nu är det 35 år sedan Abbe Hassan kom till Älvsbyn från Libanon med sin familj. Och det är en historia han återkommer till i sin debutlångfilm "Exodus".
– Delvis är den inspirerad av saker som hände mig och min familj när vi flydde från Libanon i slutet av 80-talet, där jag fick göra en del av resan själv, berättar Abbe Hassan.
"Exodus" handlar om den tolvåriga flickan Amal som kommer ifrån sin familj under flykten från Syrien och tar hjälp av flyktingsmugglaren Sam som, mer eller mindre motvilligt, försöker hjälpa henne att ta sig in i Europa.
Smartphones
Handlingen är förlagd till flyktingkrisen 2015. När arabisktalande flyktingar började dyka upp i stora mängder i Sverige den hösten tog Abbe Hassan kontakt med några av dem och blev fascinerad över deras historier. Över hur välorganiserad och väldokumenterad deras flykt varit. Det kompletterade hans egen flyktingberättelse och gav honom pusselbitarna för att kunna förlägga filmen i nutid.
– De hade smartphones allihop och varenda en filmade. Dels för att de hade kontakt med varandra i sociala medier, men också för att de ville att det skulle finnas något kvar, att folk skulle se vad som hade hänt om det skulle hända dem något.
Abbe Hassan skildrar medvetet flyktingsmugglaren Sam som en komplicerad person. Han gör förstås ekonomisk vinning av flyktingtragedin, men han är också en person som måste ta hand om sin skyddsling. Annars drabbar det affärerna.
– Jag märkte att många som flytt fortfarande hade kontakt med en smugglare som hjälpt dem. De lever i sin tur på att folk ska tipsa om dem och jobbade på att skapa relationer, berättar Abbe Hassan.
– Jag är helt säker på, att om de hade kunnat hade de byggt en app med ratings. De hade citat från folk de har hjälpt. Och annonser med paketresor och olika prisnivåer, säger han och ler.
"Ett sår"
Flyktingsmugglaren Sam spelas av den palestinske skådespelaren Ashraf Barhom och tolvåriga Amal av Jwan Alqatami, som är född och uppvuxen i Sverige.
Deras relation var viktig under inspelningen. Ashraf Barhom ville även mellan tagningarna behålla spänningen mellan dem.
– Han jobbade mycket på att hon aldrig skulle gilla honom privat. Han är en riktigt "method actor", så när vi var lediga skämtade han aldrig med henne eller skrattade åt hennes kommentarer. Jag blev tvungen att säga till honom att tagga ner mot henne mot slutet, säger Abbe Hassan och skrattar.
För honom blev filmen ett sätt att återkomma till sin egen flykthistoria. Hans föräldrar har egentligen aldrig velat prata om vad de fick gå igenom för att komma till Sverige.
– Det har varit en känslig sak. Min pappa har förlorat syskon i kriget och det har varit lite som elefanten i rummet, ett sår vi inte har pratat om.
– Men jag är också imponerad, för de har gjort allt för att vi ska känna oss hemma här och lära oss språket. De har bombat oss med värme och kärlek.