Folkfesten i Skellefteå är tillbaka

De vill lyfta lokala artister och ge alla, oavsett storlek på plånboken, tillgång till livemusik. Och de har gjort det i över 30 år. I helgen är Trästockfestivalen i Skellefteå tillbaka, efter två års pandemi. –Jag ser oss lite som public service, säger ordförande Ludwig Eriksson.

Broder John är en av artisterna som kommer till årets Trästockfestival. Arkivbild.

Broder John är en av artisterna som kommer till årets Trästockfestival. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nöje2022-07-21 05:05

Uttrycket “Skell-hell” spred sig i Skellefteå i början av 90-talet. Det anspelade på att arbetslösheten var hög och att kulturlivet för stadens ungdomar var skralt. Ett helvete i Skellefteå, med andra ord. Samtidigt fanns en mängd lokala artister med ett stort musikaliskt driv, men med få ställen att spela på. Då bildades Trästockfestivalen.

Den 22–23 juli har det blivit dags att öppna portarna igen, efter två år av publikrestriktioner. Festivalen, som är Sveriges största gratisfestival, förväntar sig upp till 20 000 besökare.

– Det ska bli fantastiskt att se människor igen, säger Ludwig Eriksson.

Maxida Märak, Broder John och Jelassi

Grundidén med Trästockfestivalen är att bygga upp gräsrötterna i Norrland genom att lyfta oetablerade, lokala artister. Spelschemat i år innefattar allt från Skellefteå-indie-pop och dödsmetall till hiphop och klubbmusik.

– Det är lite som P3:s gamla slogan, som var något i stil med "Det du inte visste att du tyckte om", säger Ludwig Eriksson.

De flesta artister som uppträder har norrländska rötter. Några är mer välkända namn, som Maxida Märak och Broder John. Ett av årets dragplåster är Jelassi, som till skillnad från de tidigare nämnda, inte kommer från Norrland. Den 24-åriga rapparen växer sig snabbt större på hiphop-scenen.

First Aid Kit spelade för 200 personer

Ludwig Eriksson minns tillbaka till sina år på Trästockfestivalen. Han föddes samma år som festivalen startade, 1991, och har, enligt sin “gamla mor”, varit på varje festival sedan dess. Ett år spelade den svenska folkpopduon First Aid Kit i ett litet tält, precis innan de slog igenom. Spelningen gjordes för ungefär 200 personer.

– Det var en av de bästa spelningarna som jag har varit på. "Trästock" har ofta bokat band som folk just då inte har förstått grejen med, säger Ludwig Eriksson.

TT: Vad kan era besökare förvänta sig på årets festival?

– En riktig jädra gott-och-blandat-påse av det bästa Norrland har att ge, med några extra inslag från södra Sverige.

Från barnvagnar till rullatorer

Något utmärkande med Trästockfestivalen, är enligt Ludwig Eriksson, den bredden som alltid har funnits bland besökarna.

– Jag har ett foto från en gammal Trästockfestival. Där syns en typisk 70-talistfamilj med barnvagn och bakom så går liksom "Dagny" och "Ansgar", 92, med rullatorerna.

Jelassi kommer till Trästockfestivalen 2022. Arkivbild.
Jelassi kommer till Trästockfestivalen 2022. Arkivbild.
Trästockfestivalen 2022

Trästockfestivalen grundades 1991 och arrangeras av kulturföreningen Mullberget.

Festivalen är gratis och har ingen åldersgräns. Den får stöd av Skellefteå kommun, tillsammans med andra sponsorer och partners.

Nytt för i år är en helt egen scen för hiphop, r'n'b och klubbmusik.

En annan nyhet är "Skellhell exchange", som är ett samarbete med internationella artister, en slags utbyte, där svenska artister har åkt ner till Frankrike och Nederländerna, och artister därifrån i sin tur spelar på Trästocksfestivalen.

Namnet på festivalen anspelar på den legendariska Woodstockfestivalen.

Jag tror att man tog ett namn som lät coolt, sen fick det vara kvar, säger Ludwig Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!