Haag och Gustafsson driver med padel

Björn Gustafsson och Erik Haag driver med padeltrenden i sin nya TV4-serie. Att hallarna runt om i landet nu börjat stänga spelar mindre roll.
–Det passar oss ganska bra, säger Erik Haag inför premiären av "Padeldrömmar" på fredag.

Erik Haag och Björn Gustafsson skildrar manlig vänskap genom att driva med padel i "Padeldrömmar" i TV4.

Erik Haag och Björn Gustafsson skildrar manlig vänskap genom att driva med padel i "Padeldrömmar" i TV4.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nöje2023-01-19 09:37

För någon som vill driva med samtidsfenomen är padelsporten perfekt. I stort sett överallt i Sverige har hallar för den populära racketsporten vuxit upp som svampar de senaste åren.

Det passade Erik Haag som letade efter ett projekt för en komediserie för sig och Björn Gustafsson. Han och regissören Anders Helgeson hade en tanke om en serie om två kompisar som inte har haft det så lätt i livet.

Badmintonhall

"Padeldrömmar" handlar om Hasse (Erik Haag) och Fabian (Björn Gustafsson), två vilsna personer, som driver en sliten badmintonhall i en småstad, men runt omkring sig ser hur de nya blänkande padelhallarna slår upp portarna och får många kunder direkt.

Drömmen väcks om att starta en egen padelhall, det ska bli lösningen på alla deras problem. Till sin hjälp får de praktikanten Linda, spelad av Arantxa Alvarez.

Men sedan serien började spelades in ser dock padeltåget ut att ha gått. Fler hallar läggs ner än slås upp.

– Tanken var att göra en serie om några som var sist på padeltåget och då passar det rätt bra att padelpeaken har varit och att min morsa kan göra den spaningen, säger Erik Haag.

TT: Varför blev padel så stort, tror ni?

– Jag tror att vi i Sverige är extra intresserade av nyheter och trender. Om vi jämför med andra länder är vi extrema på det sättet. Vi hänger gärna på nya saker som smarta telefoner eller modern mat som vi identifierar som trendig och det är ett slags motsättning eftersom vi har en bild av att vi är individualistiska i Sverige, säger Erik Haag.

Selfievänligt

Björn Gustafsson tror att framgångarna för padel också beror på att sporten är lätt att lära sig.

– Det är en sport man lätt känner sig bra på, jämfört med tennis som är svårare. Här kan man ganska snabbt komma i gång och spela bra, säger Björn Gustafsson.

– Sporten har också en air av framtid över sig. Man bokar tider i appar och det är ganska selfievänligt. Det där gröna eller blåa golvet är som gjort att ta selfies mot, säger Erik Haag.

Så vad ska hända med alla padelhallar? Björn Gustafsson har en teori.

– Jag tror att tennis växer nu. För nu kommer de att få stänga ner många hallar. Vad ska det bli där? Där kan man bara spela in "Idol" eller "Talang" och eventuellt spela tennis.

– Jag läste att man kan ha båten där på vintern, säger Erik Haag och skrattar.

Sedan rättar han till anletsdragen och blir allvarlig för en stund.

– Jag känner empati med dem som driver padelhallar. Jag hoppas att det ska gå bra för dem. Vi är också entreprenörer inom det vi håller på med så jag kan verkligen relatera till att man satsar på någonting – och så ska det komma folk och tjata om att det är slut nu.

"Padeldrömmar" har premiär på TV4 och C More den 20 januari.

Fakta: Padel

Padel har spelats i Sverige i över tio år, men det var under pandemin som sporten tog fart rejält och drog till sig många entreprenörer som byggde hallar – och tjänade mycket pengar. 2021 bokades det 5,8 miljoner timmar padel av 540 000 olika padelspelare på 3 500 padelbanor.

Men baksmällan kom snabbt. I oktober 2022 tvingades en av Sveriges största padelaktörer, We Are Padel, till företagsrekonstruktion. Konkurrenten PDL United undvek konkurs för några veckor sedan när en ny finansiär gick in med pengar.

Flera av de tomma padelhallarna har gjorts om till bland annat lager, för allt från däck till solceller.

Källa: padeldirekt.se, Svenska padelförbundet, Göteborgs-Posten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!