Han granskar extremismen inifrån

Vem är det egentligen som blir radikaliserad? Och varför? I en ny dokumentärserie granskar journalisten Henrik Evertsson, som tidigare gjort den omtalade "Estonia"-dokumentären, den svenska högerextremismen från insidan.
–Dialogen har en avväpnande effekt, säger han.

Henrik Evertsson har gjort tv-serien "Omgiven av fiender", om den nordiska högerextremismen. Arkivbild.

Henrik Evertsson har gjort tv-serien "Omgiven av fiender", om den nordiska högerextremismen. Arkivbild.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Nöje2022-01-20 13:24

Går det att förstå en högerextremist? I Viaplays nya dokumentärserie "Omgiven av fiender" gör journalisten Henrik Evertsson ett försök. Han har följt ledande personer i en rad nordiska högerextrema grupper, för att försöka förstå varför högerextremismen i Norden växer.

För Evertsson, som tidigare bland annat har gjort den både hyllade och kritiserade dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt", började arbetet med dokumentären för många år sedan då han sommarjobbade i Borlänge och fick syn på ett klotter från Nordfront, den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens webbsida.

– Jag kollade upp vad som skrevs om dem och vad de själva säger, och tyckte jag mig se en viss "vi pratar om dem, inte med dem"-tendens och tyckte att det skulle vara intressant att få en djupare inblick i det. Det här är ju en samhällsutmaning som vi pratar om väldigt mycket, och som ofta gör sig påmind i olika former, säger han.

Djupt oenig

Henrik Evertsson tog kontakt med gruppernas ledande personer på sociala medier, och efter många samtal och ett slags metodiskt relationsbyggande hade han till slut tillgång till rörelsernas innersta kretsar. Men det handlade inte om att utge sig för att vara någon annan än den han är, tvärtom:

– Vi var hela tiden var väldigt tydliga med allas roller och att jag är djupt oenig med deras politiska synsätt och föreställningsvärld. Vi gick in på premissen om att vi är eniga om att vara oeniga. Samtidigt gör jag allting som journalist och jag kommer att ställa kritiska frågor och vara undersökande, säger han.

Nyckeln till att Evertsson fick tillgång till de innersta kretsarna stavas uppriktighet och dialog, tror han.

– De tyckte nog att jag verkade uppriktigt intresserad av att försöka förstå dem. Det är kärnan i serien – att man ska försöka förstå de här grupperna och deras dynamik. Jag tror att dialog i det mellanmänskliga mötet är mycket bättre än att "ta debatten". Dialogen har en avväpnande effekt medan debattformen ju har en inbyggd konflikt i sin grundnatur, säger han.

Respekt

I "Omgiven av fiender" varvas intervjuer med experter, avhoppare och offer för det högerextrema våldet med samtal med den absoluta eliten inom de nordiska högerextrema grupperna. Henrik Evertsson träffar bland annat Rasmus Paludan, ledare för det danska partiet Stram kurs och Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg, som av det oberoende forskningsinstitutet Counter Extremism Project har listats som en av världens farligaste män. Men rädd var han aldrig.

– Nej, men det är klart att man gör en riskbedömning. Men jag upplever att jag har blivit bemött med respekt precis som jag har försökt att möta dem med en yrkesmässig respekt.

Däremot har det ibland varit svårt att lägga jobbet åt sidan. Det ligger i ämnets natur, menar Henrik Evertsson:

– När man arbetar så tätt med källorna måste man vara alert lite när som helst på dygnet. Men det svåraste har varit att förtroendet är en färskvara hela tiden. Det kommer och går, säger han och fortsätter:

– En del av de saker vi intervjuar om är jobbiga och svårt att ta till sig. Vi möter bland annat Utöyaöverlevare som har en mycket stark historia, och där har man ingen on/off-knapp.

Kritik

2020 åtalades Henrik Evertsson för brott mot griftefriden sedan han filmat Estonias vrak i samband med dokumentären om förlisningen av fartyget. Han friades i tingsrätten men nästa vecka tas ärendet upp i hovrätten. Dokumentären gav honom stora journalistpriset i kategorin årets avslöjande, men den har också kritiserats och nyligen utsåg föreningen Vetenskap och Forskning Evertsson till årets förvillare tillsammans med stora journalistprisets jury.

"Dokumentären är ett utstuderat montage av ensidigt utvalda vittnen, vilseledande animerade sekvenser, suggestiv klippning samt felrepresentation och förvanskning av dokument", lyder en del av motiveringen.

– Jag har läst motiveringen och sett att den saknar dokumenterade påståenden. Man måste få ha åsikter om programserien, alla kan inte tycka om den, så är det bara, säger Evertsson om kritiken.

Fakta: Henrik Evertsson

Yrke: Journalist och dokumentärfilmare

Ålder: 35

Bakgrund: Har tidigare bland annat gjort dokumentären "Raskrigarna" om Nordiska motståndsrörelsen. Fick stora journalistpriset 2020 för dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt". I dokumentären finns nytt filmmaterial från dykningar vid Estonias vrak, som bland annat föranledde ett åtal mot Evertsson för brott mot griftefrid. Han friades i tingsrätten men ärendet överklagades och tas upp i hovrätten nästa vecka.

Dokumentären fick dock även hård kritik och nyligen utsågs Evertsson till årets Förvillare 2021 av den ideella föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Aktuell: Med dokumentärserien "Omgiven av fiender" som har premiär på Viaplay den 20 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!