Hawkey Franzén är död

Musikern Hawkey Franzén har avlidit. Han var en svensk låtskrivare och artist som samarbetade med bland andra Björn J:son Lindh och Jojje Wadenius.

Nöje2024-06-08 17:41

Han föddes i Böda på Öland 1946 och bildade bandet Red River Band 1961. Bandet ändrade namn till Lea Riders Group 1962, som spelade blues och blev populära i studentkretsar.

1968 gjorde han filmmusiken till Stefan Jarls "Dom kallar oss mods" och samma år medverkade Hawkey Franzén i den svenska uppsättningen av "Hair" på Scalateatern, med bland andra Bruno Wintzell och Bill Öhström.

1969 dömdes han till en månads fängelse för vapenvägran, ett straff han avtjänade på Djupviksanstalten, där han träffade Björn J:son Lindh och de skrev tillsammans låtarna till Franzéns första soloalbum: "Visa från Djupvik". De ingick också senare i den svenska "supergruppen" Jason's Fleece tillsammans med bland andra Jojje Wadenius och Janne "Loffe" Carlsson.

Han gjorde jazzalbum, visor, barnskivor och medverkade som skådespelare i bland annat uppsättningar av Riksteatern. Hawkey Franzén blev 78 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!