"Idol"-finalen flyttas från Globen

Veckofinalerna i "Idol" förlängs och finaldeltagarna ska framträda inför en mycket större publik. Så förändras programmet inför säsongsstarten i TV4 i höst.

Programledarna Anis Don Demina och Pär Lernström leder "Idol" tillsammans även i år. Arkivbild.

Programledarna Anis Don Demina och Pär Lernström leder "Idol" tillsammans även i år. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Nöje2022-05-25 10:00

– Vi kommer för första gången någonsin inte att vara i Globen, utan vi kommer att inta Tele2 Arena, avslöjar programledaren, Pär Lernström.

Traditionsenligt avgörs alltid sångtävlingens final i Globen. Arenan har en kapacitet på ungefär 16 400 besökare, beroende på scenens position och evenemangets produktion. Tele2 har plats för mer än dubbelt så många – 40 000.

– Vi tyckte att det vore roligt att göra en riktig musikfest där vi kan bjuda in ännu mer människor. Tele2 Arena dök upp som ett väldigt spännande alternativ för avgörandet av säsongen, säger han.

Finalen äger rum den 25 november. Det innebär att avgörandet i fråga direktsänds från arenan två veckor tidigare än vanligt.

Längre fredagsfinaler

Det är inte bara finalen som ändras inför säsongsstarten utan även programupplägget.

– Det är för att det är fotbolls-VM i år, det får ju effekter på tv-tablån. Så vi går i mål ungefär samtidigt som mästerskapet börjar, säger Pär Lernström.

Turnén, slutaudition och kvalveckorna sänds som vanligt. När det är dags för veckofinalerna har tv-kanalen tagit bort två fredagar men kompenserar alla trogna "Idol"-tittare med längre avsnitt istället.

Tv-programmet startar som vanligt klockan åtta men håller på fram till tio innan det blir en nyhetssändning – till skillnad från tidigare säsonger där programpausen låg en halvtimme tidigare. Efter det återupptas sångtävlingen igen.

– Vi får i princip lika mycket "Idol" under hela hösten, konstaterar Lernström.

"Doftar internationell klass"

Mer musik, underhållning och inslag med idolerna kommer att fylla sändningarna som nu blir två timmar långa. Och fler nyheter kommer, menar Pär Lernström.

– Vi hoppas kunna bjuda in ännu mer gästartister som doftar internationell klass men det får vi återkomma till, säger han.

TT: Hur tror du att det här går hem hos tittarna?

– Det är i grunden samma program men vi gör en kraftigare och matigare tillställning där vi hinner lära känna våra idoler bättre och det är precis sådana saker som vi vet att tittarna vill ha.

Fakta: "Idol" 2022

Säsongsstart: Den 22 augusti på TV4.

Programledare: Pär Lernström och Anis don Demina.

Jury: Kishti Tomita, Anders Bagge, Katia Mosally och Alexander Kronlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!