Kevin Spacey frias: "Är enormt tacksam"

Kevin Spacey har friats på alla åtalspunkter om sexualbrott av en domstol i London. Han känner sig ödmjuk och tacksam efter den friande domen, säger skådespelaren till medier.

Kevin Spacey har lämnat domstolen i London. Arkivbild.

Kevin Spacey har lämnat domstolen i London. Arkivbild.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Nöje2023-07-26 15:58

Den 64-årige amerikanske skådespelaren har friats på totalt nio punkter med fyra olika målsäganden. Det meddelade juryn vid domtolen Southwark Crown Court i London under onsdagen.

Sky News rapporterar att Kevin Spacey grät när domen slutligen kom. Skådespelaren känner sig "ödmjuk" efter den friande domen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Jag är enormt tacksam för att juryn har tagit sig tid att utvärdera all bevisning och alla fakta noggrant innan de fattade sitt beslut och jag känner mig ödmjuk över utgången i dag, sade han.

Nekade på alla punkter

Åtal mot Kevin Spacey väcktes i maj förra året. Skådespelaren åtalades först för fem fall av övergrepp mot tre män som ska ha skett mellan 2005 och 2013. I november 2022 tillkom ett nytt åtal, omfattande sju fall av övergrepp mot en man mellan 2001 och 2004. Kevin Spacey har nekat till samtliga av dessa anklagelser.

En av de vittnen som hördes på försvarets sida under rättegången var artisten Elton John, som framträdde via videolänk från Monaco.

Tre av åtalspunkterna ströks innan juryn började att överlägga.

Juryn inledde överläggningen i måndags, och fortsatte arbetet under tisdagen och onsdagen. På onsdagen kom domen strax före klockan 16 svensk tid.

"En stor seger"

— Domen är en stor seger för Spacey i att rentvå sitt namn. Trots att han har ställts inför anklagelser från fyra personer som har berättat liknande historier om sexuellt aggressivt beteende, har Spacey stadigt vidhållit sin oskuld, säger den amerikanska advokaten Christopher Melcher till Sky News.

Vid fällande dom hade Spacey riskerat ett långt fängelsestraff.

En talesperson för åklagaren i London meddelar att man respekterar juryns beslut.

För knappt ett år sedan lade en domstol i New York i USA ner ett sexualmål mot Kevin Spacey, och 2019 gjorde en domstol i Massachusetts likaledes.

Fakta: Kevin Spacey

Den 64-årige amerikanske skådespelaren och regissören Kevin Spacey var en av Hollywoods största publikmagneter innan anklagelserna mot honom blev offentliga i samband med metoorörelsen 2017.

Spacey var känd för roller i bland annat filmerna "Seven", "American Beauty", "L.A konfidentiellt" och tv-serien "House of Cards".

Han har belönats med bland annat två Oscar under sin karriär: en för bästa manliga huvudroll i "American Beauty" 1999, och en för biroll i "De misstänkta" från 1995.

Spacey har även varit konstnärlig ledare för Old Vic-teatern i London åren 2004–2015.

Efter att anklagelserna offentliggjordes har Spacey arbetat en del i Italien. I januari i år prisades han av italienska Museo Nazionale del Cinema, nationella filmmuséet i Turin.

Källa: BBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!