Krav på bojkott av Eurovision i Malmö

Aktivister kräver i flera inlägg på sociala medier att Israel portas från Eurovision, och manar till bojkott av evenemanget i Malmö.

Noa Kirel från Israel framför låten ”Unicorn” under finalen i Eurovision Song Contest 2023 i Liverpool. Arkivbild.

Noa Kirel från Israel framför låten ”Unicorn” under finalen i Eurovision Song Contest 2023 i Liverpool. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Nöje2023-11-24 19:37

Efter Loreens seger i våras kommer Eurovision att hållas i Malmö i maj 2024. Men nu manar aktivister till bojkott med anledning av Israels deltagande, rapporterar Sydsvenskan.

– Jag anser att det råder en dubbelstandard i att utesluta Ryssland samtidigt som man tillåter Israel att fortsätta delta i tävlingen, trots att de bryter mot internationell lag – något även FN har påpekat, säger den norska aktivisten Ida Helene Benonisen till tidningen.

Ett inlägg på Tiktok, där hon uppmanar medlemsländer att avstå från att skicka bidrag, har fått en kvarts miljon visningar.

Det är inte första gången som konflikten i Mellanöstern orsakar kontroverser kring Eurovision. När Malmö var värd 2013 ville Vänsterpartiet i Malmö stoppa Israels deltagande.

Malmö stad arbetar hårt med säkerheten kring evenemanget, enligt övergripande projektledare Karin Karlsson. Hon betonar att det inte är staden som beslutar vilka som får delta, och att det måste finnas utrymme för protester.

– Det finns många krafter som vill skapa en fin folkfest här i Malmö. Samtidigt är vi en demokrati och det är viktigt att visa det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!