När "Hair" hade urpremiär i New York 1967 sågs den som en provocerande musikal full av antirasistiska budskap men också tydligt märkt av hippieerans syn på sex, droger och nakenhet. När "Hair" nu sätts upp på Göta Lejon i Stockholm i Rikard Bergqvists regi är handlingen flyttad till en obestämbar tidsperiod där ett krig är i högsta grad närvarande.
Mänsklig och relevant
Viktor Norén, som tidigare bland annat har spelat i rockbandet Sugarplum Fairy och i musikalen "American idiot", spelar rollen som den frisinnade ledargestalten Berger. Norén tror att anledningen till att "Hair" har fortsatt att vara populär genom decennier är att den är lätt att relatera till:
– Den är både otroligt mänsklig och otroligt relevant. Det är inte en retromusikal, inte en historia om 60-talets hippies. Det är en historia om ljus och mörker, krig och fred. Till och med små barn kan relatera till kraften i musiken, och på det sättet skjuter "Hair" enormt brett, säger han.
Moonica Mac, som spelar den andra huvudrollen Sheila, håller med och framhåller hur musikalen lyfter fram ungdomens drivkraft.
– Det handlar om den underbart naiva tron på att vi kan störta det som ska störtas, att stå upp för det vi tycker är rätt och riktigt. Det finns något tidlöst i ungdomen, och det har alltid varit den som utmanar. För när ungdomen inte utmanar ska vi nog verkligen ta och rannsaka denna värld, säger hon.
Krävande
Samtidigt är "Hair" en musikal som kräver mycket av sin publik, enligt Moonica Mac.
– Det händer mycket hela tiden och det kräver att man verkligen är med. Men det är det som är musikalens kraft, att det är svårt att inte vara med, säger hon.
Medan Viktor Norén har erfarenhet av att spela musikal är det debut för Moonica Mac. Han beskriver henne som "en fullfjädrad musikaldiva trots att hon aldrig har gjort musikal!", medan hon nöjer sig med att konstatera att hon går in i projektet med ett öppet sinne.
– Jag är ju trygg på scenen eftersom det är en plats jag har stått på förut, men jag har aldrig gjort det på det här sättet. Men här är man ett helt gäng och jag kände ganska snabbt att vi är en riktig "tribe". Det gör att jag känner mig både trygg och inspirerad, säger hon.
Slåss mot mörkret
Att det sedan Rysslands invasion av Ukraina i fjol pågår ett krig i Sveriges närområde påverkar självklart föreställningen, enligt Norén och Mac.
– Jättemycket. Men samtidigt är det svårt att hitta en tid i mänsklighetens historia när krig inte har existerat. Man måste helt enkelt ständigt stå upp och slåss mot mörkret, säger Victor Norén och Moonica Mac fyller i:
– För mig är själva kärnan i "Hair" inte krig. Det är ett driv, en kamp och en lust hos ungdomen som vill stå upp mot det här, säger hon.
TT: Vad hoppas ni att publiken ska känna när de ser er version av "Hair"?
– Ljuset i mänskligheten. Att det kan finnas ljus i mörkret och att man kan stå upp för det. Det är såklart lättsam underhållning att gå på en teater – men vi säger också någonting som jag tror och hoppas verkligen ska kännas, säger Viktor Norén.