Moodysson tillbaka till kollektivet

Lukas Moodysson tillhör inte dem som i alla år undrat vad som egentligen hände med kollektivet i "Tillsammans".
–Nej, tvärtom. Jag har varit ganska ointresserad, säger regissören inför premiären av uppföljaren "Tillsammans 99".

Regissören Lukas Moodysson var egentligen ointresserad av att följa upp "Tillsammans", förrän det hade gått riktigt lång tid.

Regissören Lukas Moodysson var egentligen ointresserad av att följa upp "Tillsammans", förrän det hade gått riktigt lång tid.

Foto: Anders Wiklund/TT

Nöje2023-10-06 05:46

Det är först på senare år som Lukas Moodysson har öppnat för att återvända till Klasse, Göran, Lena, Anna och de andra i kollektivet i filmen "Tillsammans" från 2000.

– Det var inte så jätteintressant efter två, fem, tio år... Det måste ha gått lång tid för att man ska känna att människor verkligen har hamnat på något annat ställe i livet, säger Moodysson.

Men den 13 oktober blir det biopremiär för en uppföljare. När "Tillsammans 99" börjar är det bara två personer kvar i kollektivet; Göran (Gustaf Hammarsten) och Klasse (Shanti Roney). Året är 1999 och de andra har spritts för vågen under de 24 år som har gått sedan den första filmen utspelades.

Sår rivs upp

Men när Göran fyller år överraskar Klasse honom med att samla hela det gamla gänget igen. Och det visar sig att alla som kommer till återföreningen i kollektivet har sina speciella skäl att dyka upp. Gamla sår rivs upp under ett dygn tillsammans.

På samma sätt samlades skådespelarna igen. Förutom Gustaf Hammarsten och Shanti Roney, även bland andra Jessica Liedberg, Anja Lundqvist och Olle Sarri.

Lukas Moodysson säger att det inte var svårt att övertala dem.

– Det kanske var någon som inte alls ville, men det uppstod kanske i så fall ett för mig positivt grupptryck, att det var svårt att säga nej.

Om den första filmen var full av nostalgiska blinkningar till året 1975, då den svenska vänstern stod på sin topp är "Tillsammans 99" inte lika full av tidsmarkörer. Det saknas referenser till sådant som millenniebuggen, Columbinemassakern, Britney Spears eller kriget i Jugoslavien.

– Det var nog många som efterlyste sådana markörer, men jag tycker att det är rätt ointressant. 90-talet i sig var inte så jätteintressant, förklarar Lukas Moodysson.

Struntade i barnen

Något som också saknas i uppföljaren är barnen. Eftersom det gått ett kvarts sekel hade det varit naturligt att låta dem ställa föräldrarna mot väggen i något slags generationsuppgörelse. Men Lukas Moodysson bestämde sig för att strunta i dem.

– Det kändes bara så otroligt ointressant och lite förutsägbart, säger han.

Lukas Moodysson, 54, säger att det skulle vara roligt att göra en tredje film, men inte förrän om ytterligare 24 år.

– Det skulle kunna utspela sig 2020 eller 2021, under covid och att de då är pensionärer och sitter i isolering.

TT: Att hela filmen utspelas i små rutor, som på zoom?

– Ja, visst, eller att de gör uppror mot det. Att det är någon som vägrar gå med på det och träffas ändå. Och så är det kanske någon som är vaccinmotståndare.

Fakta: Lukas Moodysson

54 år. Fick sitt genombrott som poet och författare i slutet av 1980-talet. Efter några uppmärksammade kortfilmer blev långfilmsdebuten "Fucking Åmål" en sensation när den kom 1998. Därefter kom "Tillsammans" (2000).

Övriga filmer: "Lilja 4-ever" (2002), "Terrorister – en film om dom dömda" (2003, med Stefan Jarl), "Ett hål i mitt hjärta" (2004), "Container" (2006), "Mammut" (2009), "Vi är bäst" (2013), "Gösta" (2019, tv-serie). "Tillsammans 99" har biopremiär den 13 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!