SVT:s planerade sparpaket på 100 miljoner kronor utökas till 200 miljoner kronor, och mellan 70–80 tjänster försvinner. Det meddelade SVT:s vd Hanna Stjärne under ett möte med personalen på onsdagsförmiddagen, där hon pratade om att SVT är satt under ett stort yttre kostnadstryck. Det beror framför allt på tre saker: det ökade kostnadsläget i tv-branschen, de kraftigt stigande kostnaderna för säkerhet och beredskap och den historiskt höga inflationen.
Det ökade kostnadstrycket för SVT ligger på sammanlagt 400 miljoner kronor.
– Det här är en allvarsam dag, 400 miljoner är en mycket stor besparing. Och SVT:s ekonomi sattes 2020, det var före pandemin och kriget i Ukraina, det var innan det här allvarliga säkerhetsläget i Sverige. Allt det tillsammans med kraftiga kostnadsökningar i tv-branschen har lett till att SVT måste dra ned kostnaderna, säger Hanna Stjärne.
200 miljoner har redan sparats in, bland annat genom att man minskat ned på lokaler.
– På bara några år kommer 70 procent av personalen sitta i mindre lokaler och i Stockholm drar vi ned lokalerna med 30 procent, säger Hanna Stjärne, som säger att neddragningarna annars blir störst inom tekniken och tv-produktionssidan.
Utöver personalneddragningar ska SVT bland annat renodla sina verksamheter, avisera färre vikariat samt automatisera all livetextning av program. Senast 2025 ska besparingarna vara genomförda.
Överraskning
För Rebecka Mårtensson, fackordförande för Journalistklubben vid SVT, kommer beskedet som en obehaglig överraskning.
– Att SVT behöver spara pengar var väntat, men att det skulle beröra så här många tjänster är jag väldigt förvånad över. Det är så klart jättetråkigt och nu gäller det att fokusera på hur vi kan stödja våra medlemmar, både de som påverkas direkt och de som riskerar högre arbetsbelastning.
Mårtensson välkomnar åtgärderna som inte handlar om personal, som att spara in på lokalkostnader. Samtidigt ifrågasätter hon beslutet att automatisera live-textningen.
– Jag undrar om tekniken verkligen är redo att leverera kvalitet och jag är orolig över arbetsmiljön för de textarna som kommer att ha det här över sig, säger hon.
Frivilliga lösningar
Från fackligt håll hoppas man att så mycket som möjligt ska kunna lösas med pensionsavgångar och förflyttningar.
– Om det är så att SVT behöver säga upp personer så hoppas jag att man väljer frivilliga lösningar. Det är kanske inte så populärt, men väldigt smart ur ett organisationsperspektiv. NRK har goda erfarenheter av det, säger Rebecka Mårtensson.
Hanna Stjärne inskärper dock att det blir besparingar på redaktioner och i programverksamheten.
– Det är klart vi kommer att titta på pensionsavgångar och vakanser men vi tror att vi går mot uppsägningar. Det kommer att bli besparingar på redaktionell personal. Vi kommer att inleda förhandlingar med facket om det.
Tidigare i höst har även Sveriges Radio, TV4 och mediekoncernen Stampen aviserat att kraftiga nedskärningar med varsel som följd är att vänta.