– För mig var det självklart. Varför inte göra en katastroffilm i Kiruna och om vad som händer där på riktigt – man flyttar en stad för att undvika en katastrof, säger regissören Richard Holm till TT.
Han är känd för att tidigare ha regisserat "true crime"-filmer och serier som "Johan Falk", "Gåsmamman" och "Heder". "En film utan vapen" har han inte regisserat sedan 2007, konstaterar han.
Tuva Novotny spelar huvudrollen som tvåbarnsmamma och säkerhetschef för Kirunagruvan. Det närmaste en katastroffilm som Tuva Novotny tidigare har medverkat i är Alex Garlands science fiction-film "Annihilation" från 2018.
– Jag älskar inte katastroffilmer, så jag har inte kastat mig efter de projekten direkt. Men här finns det en historia i grunden som berör svensk politik och det svenska samhället, säger hon.
Scener inspelade utomlands
Förutom att hela Kiruna rasar samman utspelas ett kärleks- och familjedrama i filmen. Richard Holm menar att det svåra med filmen har varit att skapa rollfigurer som publiken ska bli berörd av.
– Karaktärerna ska kännas som oss tittare. När saker och ting händer med dem så blir vi själva rädda. Det ska kännas som att det är vi på bioduken, på något sätt, säger han.
Allt exteriört har spelats in i Kiruna, men vissa inomhusscener har spelats in i andra länder så som Finland. Där hade filmteamet bland annat tillgång till att filma i en gruva.
– På Gran Canaria gjorde vi en replika av en gata i Kiruna där en bil sjunker ner i ett slukhål, berättar Tuva Novotny.
Scenen är alltså sammansatt av bilder på den riktiga Föreningsgatan i Kiruna och en rekonstruktion av samma gata i en studio på Gran Canaria.
– På den riktiga gatan kunde vi inte gräva mer än ett fem meter djupt hål som behövdes för den här effekten när bilen sjunker ner. Så det gjorde vi på Gran Canaria i stället, säger Richard Holm.
Känslosamt för Kirunabo
Förutom att regissera en spännande film har det varit viktigt för Richard Holm att kunna berätta om vad som sker i Kiruna och om människorna som lever och bor där.
– Det är en stad som flyttas och en gruvindustri som påverkar samhället i stort. Flytten sker fram till 2036 så det är ju en pågående historisk händelse som det egentligen skrivs mycket mer om ute i världen än i Sverige, säger han.
Dagen före premiären arrangeras en gala i Kiruna där filmen förhandsvisas. Richard Holm berättar att en kollega, som är uppvuxen i staden och som redan har sett filmen, tyckte det var känslosamt att se sin stad förstöras.
– Det som rasar i filmen är den del av stan som rivs just nu. Så jag tror att filmen kan påverka Kirunaborna känslomässigt på ett helt annat sätt, säger han.