Nya restriktioner införs – "otroligt tråkigt"

Sittande publik och vaccinationsbevis för större evenemang ‒ det är några av de nya restriktionerna som regeringen inför. –Ett stort bakslag, säger Joppe Pihlgren på Svensk Live.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och finansminister Mikael Damberg (S) under regeringens pressträff på tisdagen om nya åtgärder kopplade till coronapandemin.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och finansminister Mikael Damberg (S) under regeringens pressträff på tisdagen om nya åtgärder kopplade till coronapandemin.

Foto: Anders Wiklund/TT

Nöje2021-12-21 14:20

Från och med torsdag gäller vaccinationsbevis och dessutom krav på en meters avstånd mellan besökarna vid arrangemang med mer än 500 deltagare. Sammankomster för 20 till 500 deltagare får enbart ha sittande publik.

Peter Fornstam, vd för biokedjan Svenska Bio och ordförande för Sveriges biografägareförbund, tror inte att åtgärderna innebär några problem.

– Jag talar för alla Sveriges biografägare när jag säger att vi välkomnar vår publik, vi har rutinerna och det här kommer inte att bli något bekymmer. Bara alla har med sig sin legitimation och sitt vaccinpass. För mig var det här goda nyheter, säger han.

"Osäkerheten ökar"

Joppe Pihlgren, som är verksamhetschef på Svensk Live, är dock uppgiven.

– Vi tycker att det här är otroligt tråkigt. Det är förstås Folkhälsomyndighetens bedömning och den är säkert relevant och korrekt, men för oss som arrangerar konserter och har haft hopp om att det ska öppna upp är ett stort bakslag, som gör att osäkerheten ökar och planer måste göras om ytterligare en gång, säger han.

Han efterlyser också större riktade stöd än de 120 miljoner kronor som regeringen har aviserat i utökat stöd till kulturen.

– Det blir en mental press på alla och förstås mycket på arrangörer, som hade planerat och behöver planera om, igen och igen och igen. Så länge det är den här osäkerheten går det inte att planera, säger Pihlgren.

"Påverkar ekonomin"

Sveriges Museers tillförordnade generalsekreterare Maria B Olofsson, efterträdare till nuvarande kulturminister Jeanette Gustafsdotter på posten, varnar för att restriktionerna kommer att kosta för museerna.

"Museerna har under pandemin blivit experter på att hålla öppet på ett smittsäkert sätt. Införandet av publikbegränsningar kommer vi att kunna hantera, men det kräver såklart extra planering och mer personal, vilket påverkar ekonomin", säger Olofsson enligt ett pressmeddelande.

Folkets hus och parker uttrycker oro för att arrangörer hamnar i kläm och pekar särskilt på dansbandsbranschen:

"Både arrangörer och dansband går redan på knäna. Det här innebär i praktiken ett näringsförbud för en bransch som hittills ramlat mellan stolarna för krisstöden och ställts utan skydd, med en dramatisk ökad risk för konkurser som följd. Här är läget mycket akut, och förutsätter omedelbara insatser", säger vd:n Calle Nathanson i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!