Öland Roots är tillbaka: Helt magiskt

Öland Roots är tillbaka efter pandemi-åren med namn som Clinton Fearon och Syster Sol på scen. Snart slår reggae-dyrkare upp campingtälten på Sandbergen på Öland. –Det känns helt magiskt att det är dags igen, säger Kalle Palmgren, en av arrangörerna.

Reggaefestivalen Öland Roots är tillbaka. Pressbild.

Reggaefestivalen Öland Roots är tillbaka. Pressbild.

Foto: Pierre Ekman

Nöje2022-07-12 09:19

Förra året var Öland Roots en av få festivaler som hölls trots corona-restriktioner, men då med extremt begränsad publik. Nu går festivalen tillbaka till rötterna och genomförs som vanligt, med både dansklasser och gruppyoga, men framför allt med musik.

– Reggaescenen lever i allra högsta grad, säger Kalle Palmgren, arrangör av festivalen.

Han berättar att det var föreningens tuffaste beslut någonsin att ställa in 2020 års festival. Att festivalen ändå har klarat sig ekonomiskt genom pandemin beror till stor del på att många besökare valde att efterskänka sina biljetter. Dessutom genomfördes en nedbantad version av festivalen förra året.

Clinton Fearon och Syster Sol

I år finns flera stora artister på konsert-schemat. En av dem är Clinton Fearon från Jamaica, som har varit aktiv sedan 1969. Först som medlem i gruppen The Gladiators och sedan som soloartist.

– Det är ett stort namn och verkligen en efterlängtad akt, säger Kalle Palmgren.

Syster Sol kliver i vanlig ordning också upp på scenen. Hon är en klar publikfavorit efter att ha varit återkommande på Öland Roots sedan festivalen drog i gång för 18 år sedan. I år avslutar hon hela festivalen på lördagskvällen.

Det finns även en del nykomlingar på listan. Amanda Warren och Angelica Mava är två svenska bubblare inom genren som också uppträder på festivalen.

Hälften kvinnor på scenen

För tre år sedan hade festivalen bara kvinnliga huvudartister. I år består konsertschemat av hälften män och hälften kvinnor, något som Öland Roots planerar att fortsätta med framöver.

– Det är viktigt för oss att alla som kommer hit kan identifiera sig med dem som står på scen, säger Kalle Palmgren.

Just nu ser området ut som en stor arbetsplats där det är full fart i olika hörn. Men allt rullar på enligt plan inför torsdagen, då området fylls av 4 500 besökare mellan åldrarna 1 och 80 år.

– Det finns ingen typisk “Öland Roots-besökare”. Det är blandade åldrar och allt från grannar på ön till långväga gäster. Men det gemensamma är att alla gillar att skapa tillsammans och letar efter öppna möten med andra människor, säger Kalle Palmgren.

Isabella Sandblom mera känd som Syster Sol uppträder på Öland Roots 2022. Arkivbild.
Isabella Sandblom mera känd som Syster Sol uppträder på Öland Roots 2022. Arkivbild.
Öland Roots 2022

Öland Roots hålls den 14 till 16 juli på Sandbergen vid orten Stora Frö på Öland.

Några som spelar på årets festival är Clinton Fearon, Kalle Baah, Syster Sol, Queen Omega, Glesbygd'n, Aurelia Day, Amanda Warren och Angelica Mava.

Festivalen har utöver konserter 70 programpunkter med aktiviteter och workshoppar för olika åldrar.

Nya inslag för i år är bland annat livepodd, naturvakenhet, och nattlig smådjurssafari.

Öland Roots startades 2004 av Johan Grusell och Alexander Sjöbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om