Polis om Spotifyavslöjade: "Har funnits tankar länge"

Falska lyssningar med hjälp av Spotify är bara en av många nya metoder där kriminella tar hjälp av digitaliseringen för att tvätta pengar.
–Det är egentligen bara Spotify som kan avgöra omfattningen av de här problemen, säger polisen Hans vid Noa.

Spotify används av kriminella för att tvätta pengar, enligt ett avslöjande av Svenska Dagbladet.

Spotify används av kriminella för att tvätta pengar, enligt ett avslöjande av Svenska Dagbladet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Nöje2023-09-05 11:29

Svenska Dagbladet berättar i en serie artiklar hur gängkriminella tvättar pengar på Spotify med hjälp av falska lyssningar. En metod är enligt en uppgiftslämnare att kontanter från exempelvis knarkaffärer byts mot kryptovalutor som sedan används för att betala personer som erbjuder falska lyssningar, som i sin tur leder till utbetalningar från Spotify.

Polisen Hans, som arbetar vid Noa (polisens nationella operativa avdelning) och inte vill uppge sitt fulla namn av säkerhetsskäl, säger till TT att beskrivningen av metoden låter rimlig.

"Rätar ut frågetecken"

Att manipulera topplistor inom musikvärlden är en företeelse nästan lika gammal som själva branschen. Däremot är kopplingen till organiserad brottslighet och penningtvätt inte lika omskriven.

– Det har funnits tankar om det här länge. Det Svenskan (Svenska Dagbladet) har gjort är att räta ut en del frågetecken, säger Hans till TT.

Det är svårt att säga hur stort problemet är, men Dagens Industri uppskattade att Spotify kan ha betalat ut så mycket som två miljarder kronor felaktigt 2019. Det är enligt Noa bara ett av många sätt som digitaliseringen har gjort det möjligt för kriminella att utföra bedrägerier och penningtvätt.

Överföringstjänsten Swish är ett annat sätt som polisen tidigare pekat ut.

– Vad man kan säga är att det finns personer i de här nätverken som är oerhört skickliga och begåvade som sitter och tittar på såna här lösningar, där digitaliseringen är en viktig motor.

TT: Hur är intresset från företagen att samarbeta med polisen?

– Det är olika från företag till företag, många företag är väldigt intresserade av att samarbeta, från andra är det lite svalare.

Spotify nekar

Noa ska ha varit i kontakt med Spotify, utan att någon från företaget återkom, enligt SvD. En talesperson från företaget skriver i en kommentar att företaget "arbetar hårt för att bekämpa" manipulerade strömningar, "streams":

"Med det sagt har vi ingen kännedom om att Polisen skulle ha kontaktat Spotify angående de påståenden SvD skriver om, och våra interna team har inte heller upptäckt eller fått ta del av data eller konkreta bevis som indikerar att vår plattform i någon större omfattning används på det sätt som beskrivs i artikeln."

Fakta: Så använder kriminella Spotify för penningtvätt

I en serie artiklar i Svenska Dagbladet vittnar personer i den undre världen om hur lyssningar manipuleras på strömningstjänsten Spotify, för att genom musikjättens utbetalningar tvätta pengar.

Enligt tidningen är en metod att ta kontakt med kryptohandlare som tar emot kontanter, exempelvis från knarkhandel, i utbyte mot kryptovalutor.

Kryptopengarna används sedan för att betala personer som manipulerar lyssningar på Spotify. Spotify betalar sedan ut vita pengar till rättighetsinnehavarna, exempelvis musikförlag som ägs av artisten själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!