Röstskådespelare på Comic-Con höjer tonen mot AI

Strejken från Hollywood nådde i helgen San Diegos stora mässa Comic-Con, där röstskådespelare är oroliga för att ersättas av artificiell intelligens, skriver Variety.

Comic-Con i San Diego 2023 har varit en ovanligt stjärnfattig mässa på grund av strejken i Hollywood. Men manusförfattar- och skådespelarfackens frågor har samtidigt tagit plats på mässan. Arkivbild.

Comic-Con i San Diego 2023 har varit en ovanligt stjärnfattig mässa på grund av strejken i Hollywood. Men manusförfattar- och skådespelarfackens frågor har samtidigt tagit plats på mässan. Arkivbild.

Foto: Christy Radecic/Invision/AP

Nöje2023-07-23 13:21

2023 års Comic-con har varit en stjärnfattig mässa. Dubbelstrejken från manusförfattarna i WGA och framförallt skådespelarna i Sag-Aftra har i princip dränerat mässan på stora namn.

Ett exempel är superhjältebolaget Marvel som ägs av Disney. Under förra årets mässa presenterade de material från 16 kommande titlar. I år nöjde de sig med endast en presentation: "The Marvels", men utan filmens skådespelare på plats, eftersom de är förbjudna att göra pr.

AI kan "ödelägga branschen"

Däremot har strejkens frågor färgat av sig på mässan. Bland annat oron kring artificiell intelligens. Skådespelarfacket Sag-Aftras verkställande direktör Duncan Crabtree-Ireland medverkade vid en panel av röstskådespelare, arrangerad av den ideella organisationen The national association of voice actors (NAVA), för att diskutera hotet från AI.

– Vi måste förkasta idén om att det här är något som bara kommer att hända oss och som vi inte har något att säga till om, sade Crabtree-Ireland, och svarade sen på frågan hururvida AI kan ödelägga hela nöjesbranschen:

– Jag tror att den definitivt kan göra det, frågan är om vi tänker låta det hända.

Tappat kontrollen

Tekniken för att "klona" en skådespelares röst blir allt mer avancerad och nu vill Sag-Aftra ser tydligare riktlinjer och samtycke för användningen och manipulerandet av röster. NAVA-grundaren Tim Friedlander tryckte på hur bråttom det är att få fram regler och berättade att organisationen arbetat tillsammans med EU, för en kommande AI-lagstiftning.

– Som en mänsklig röstskådespelare kan jag gå in i ett rum och få ett manus där det står något som jag inte gått med på att säga, eller något som jag aldrig skulle säga. Då har jag personligen förmågan att gå ut ur det rummet, sade Tim Friedlander som menade att AI-tekniken nu istället gjort att röstskådespelarna "tappat kontrollen över sina egna röster".

Crabtree-Ireland liknade situationen vid den som drabbar Ariel i "Lilla Sjöjungfrun", där sjöhäxan Ursula stjäl hennes röst.

– Jag minns hur skrämmande det var när jag såg den första gången och det är exakt det vi pratar om.

Fakta: Strejken i Hollywood

Fackförbundet Sag-Aftra representerar 160 000 skådespelare, etermediajournalister, programledare, dansare, dj:s och stuntartister och har inte utlyst strejk sedan 1980. Bland de 65 000 skådespelarmedlemmar som kan tas ut i strejk märks namn som Meryl Streep, Ben Stiller och Glenn Close.

Facket vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre ersättningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalites baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats, eller går i repris.

De stora film- och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som Sag-Aftra vill se genomlysas av en tredje part för att sedan reflekteras i lönenivåer. Dessutom vill facket bland annat också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

Även manusförfattarna i Writers Guild of America (WGA) strejkar sedan 2 maj och har liknande krav från de stora Hollywoodjättarna.

Senast både manusförfattare och skådespelare i Hollywood strejkade tillsammans var 1960 då skådespelarfacket leddes av blivande presidenten Ronald Reagan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!