– Det jag minns starkast är hans ständiga närvaro och innerlighet. Oavsett ämne hade han en stark vitalitet. En klurig och väldigt intelligent skådespelare, säger Runge till TT.
Ingvar Hirdwall avled i sitt hem i torsdags vid en ålder av 88 år. Mängder av kollegor i film och teater har nu hyllat Hirdwalls långa gärning på duken och inom scenkonsten.
Runge och Hirdwall har flera samarbeten bakom sig på både teatrar och i filmer.
Ingvar Hirdwall föddes i ett arbetarhem i Stockholm och det har påverkat honom i hans arbete, tror Runge.
"Humorn och skrattet"
Han säger att även när Hirdwall skulle göra en väldigt obehaglig karaktär fanns det ändå en värme i hans repliker och i tolkningarna i stort.
– Han hade alltid en stark känsla för den lilla människans kamp för överlevnad. Det fanns alltid ett öga för den vanliga människans storhet, säger Runge.
– Det fanns också alltid en väldig klurighet hos honom. Där fann vi verkligen varandra. Humorn och skrattet var alltid närvarande, fortsätter han.
Runge talar om en skådespelare med enorma mått av snabb associationsförmåga och en enastående vitalitet. Hirdwall försökte alltid hitta något egensinnigt och konkret i sina tolkningar.
– Det fanns en slags varm intelligens. Man blev klokare i hans sällskap, säger Runge.
Han säger att de båda hade planer på fortsatt filmsamarbete som skulle börja i maj.
"Tunga gardet"
De båda samarbetade inte minst i filmen "Om jag vänder mig om" som hade premiär 2003. Den gav duon ett guldregn i form av Guldbaggar för bästa regi och manus till Björn Runge, och en Guldbagge för bästa manliga biroll till Ingvar Hirdwall.
– Det är klart att det var en slags höjdpunkt. Saker och ting föll på plats på ett väldigt bra sätt. Det var en väldigt rolig tid. Men vi hade också en slags djup kontakt som bara stämde, från första början och sedan bara fortsatte, säger Runge.
– Det är lite sorgligt. Det är en viss typ av skådespelare som går ur tiden nu, av det tunga gardet.