Så blir nya "Vi på Saltkråkan"

Den nya versionen av "Vi på Saltkråkan", ska leva lika länge som originalet från 60-talet. –Vi försöker hitta ett filmspråk som kan hålla i många år, säger "nye" farbror Melker, Henrik Norlén.

Vega Åhman spelar Tjorven och sankt bernhardshunden Loui är Båtsman i nyinspelningen av Astrid Lindgren-klassikern "Vi på Saltkråkan" som nu spelas in av SVT.

Vega Åhman spelar Tjorven och sankt bernhardshunden Loui är Båtsman i nyinspelningen av Astrid Lindgren-klassikern "Vi på Saltkråkan" som nu spelas in av SVT.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nöje2024-08-30 07:06

På Möja i Stockholms skärgård är det strålande sol en dag i slutet av sommaren. Men runt omkring står ett 20-tal frustrerade filmarbetare och skådespelare – och en viss stor sankt bernhardshund – och längtar efter moln så att regnmaskinen kan användas.

Det behövs för scenen då storstadsborna stiger av skärgårdsbåten ute på Saltkråkan – i ösregn. Men nu är det paradoxalt nog för fint väder i skärgården.

Fick kritik

En som inte bryr sig om all väntan är Henrik Norlén, den "nye" farbror Melker.

– Att få vara ute i skärgården hela sommaren, det är helt fantastiskt, utbrister han.

Till slut kommer molnet och regnmaskinen skapar nederbörd över Möja – inspelningen kan återupptas av det som SF Studios och SVT hoppas ska bli en lika stor klassiker som originalet från 1964.

När planerna på SVT:s nya version presenterades kom kritiken. Varför göra en ny serie när det redan finns en tidlös klassiker? Men SVT:s tillträdande dramachef Johanna Gårdare försvarar beslutet och tycker det är skillnad på böcker och tv.

– Inget filmat material blir tidlöst. Böckerna är en annan sak, men film dateras på ett helt annat sätt. Man upplever könsroller på ett annat sätt. Det blir så många lager som gör att det är svårt att ta det till sig. Om man inte har den här lite förlåtande, nostalgiska blicken, säger hon.

Många av de klassiska scenerna från originalet har skrivits in i det nya manuset, men den moderna världen har tagit sig in i "Vi på Saltkråkan" – barnen klagar förstås på dåligt internet ute i skärgården.

– Man kan spela på att det är lite dålig mottagning för barnen, så att de springer runt och letar efter mottagning på höga toppar och så där. Men sedan hittar de andra roliga saker och lekar att göra som hör skärgården till, förklarar Henrik Norlén.

"Astrid Lindgrensk ton"

Torsten Lilliecrona spelade farbror Melker i originalet och blev bitter när allt annat han gjorde i karriären överskuggades av rollen i "Vi på Saltkråkan".

– Jag kan tänka mig att det var så på den tiden när det bara fanns en kanal och alla tittade på samma sak. Men jag tror inte det är samma sak längre.

Nora Rios, känd från bland annat tv-serierna "Kalifat" och "Heartbeats", spelar Malin. Hon säger att serien gått varsamt fram för att behålla det fina gamla arvet, men ändå göra något modernt av det.

– Jag tycker ändå att hela serien i stort är placerad i en modern kontext. Och då blir också vissa av karaktärerna mer moderna. Men den Astrid Lindgrenska tonen och arvet är fortfarande bevarat och kvar.

Nya "Vi på Saltkråkan" får premiär på SVT under 2025.

Fakta: "Vi på Saltkråkan"

SF Studios och SVT producerar nya "Vi på Saltkråkan" som kommer att sändas i sex avsnitt under 2025.

Originalserien sändes i 13 avsnitt 1964 med bland annat Torsten Lilliecrona och Louise Edlind, samt Maria Johansson som Tjorven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!