Schyffert högg direkt på serien "Vi i villa"

Anders känner sig instängd i det välpolerade förortslivet och när dottern hamnar utanför börjar han trakassera grannarna. Regissören Henrik Schyffert summerar serien "Vi i villa" med uttrycket "aldrig lyckligare än sitt olyckligaste barn".

"Ibland är det kul, ibland är det sorgligt, det är som livet självt", säger regissören Henrik Schyffert om serien "Vi i villa". Arkivbild.

"Ibland är det kul, ibland är det sorgligt, det är som livet självt", säger regissören Henrik Schyffert om serien "Vi i villa". Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/ TT

Nöje2022-04-05 06:00

I Discovery+ nya dramakomedi står parmiddagar, tjat om semestrar och renovering och medelklassens förljugenhet Anders upp i halsen. När han ovanpå det ser sin dotter Anna bli mobbad har han fått nog.

– När man själv inte riktigt fått ihop det och så får man egna barn, då vill man att de ska slippa vara med om det man själv var med om. På så sätt lagar man dottern men man lagar också sig själv lite, säger Henrik Schyffert och fortsätter:

– Det är därför det finns sådana här showbiz-mammor som pressar ut ungarna på isen för att de själva misslyckades med att bli konståkerskor. Den biten var anledningen till att jag tyckte att boken var så jävla bra.

"En jävla fröjd"

Serien baseras på Hans Koppels bok med samma namn. Henrik Schyffert som redan läst boken högg direkt när erbjudandet om att regissera serien kom och beskriver arbetet som "en jävla fröjd".

– I vanliga fall när man gör om en bok till serie får man välja vad man ska ta bort, det är för mycket material som inte får plats. Här var det tvärtom, boken är för kort.

Scenerna som utspelas på Anders jobb finns exempelvis inte med i boken, utan är något som manusförfattarna har lagt till.

Will Smith klappade till

Henrik Schyffert konstaterar att konsekvenserna av vuxencharaden är något alla medelålders personer kan relatera till – inte bara män som Anders.

– Känslan av att det bara rullar på, stressen av att klockan går och att man sitter kvar på samma jobb och att man harvar på hemma, slutar ligga och börja renovera i stället. Det tror jag att det är igenkänning på, säger han.

Huvudpersonens lösning på frustrationen liknar Henrik Schyffert till Will Smiths agerande på Oscarsgalan när denne gick upp på scen och klappade till Chris Rock.

– Det är ett knark. Han får ett inre lugn av att förstöra men det är inte så jävla smart. Precis som Will Smith, det är exakt samma grej. Korkat men det kändes bättre i stunden, säger han.

– Trycket måste ut någonstans. Den vanligaste 40-årskrisen i Sverige är att man börjar springa milen, köra crossfit och spela padel för att hålla demonerna borta. Det är mindre vanligt att stoppa fyrverkerier i en bil och elda på.

TT: Vad hoppas du att serien ska leda till för dem som tittar?

– Att folk tycker att det här är lika kul att titta på som vi hade när vi gjorde det. Ibland är det kul, ibland är det sorgligt, det är som livet självt, konstaterar Henrik Schyffert.

Serien har premiär på Discovery+ och Kanal 5 den 7 april.

Fakta: Henrik Schyffert

Henrik Schyffert föddes 23 februari 1968 i Ronneby men bor numera i Stockholm.

Komikern, programledaren och radioprataren har tre barn. Ett av barnen har han tillsammans med komikern Nour El-Refai och två från ett tidigare äktenskap.

År 2020 debuterade han som långfilmsregissör med filmen "Spring Uje spring" som på Guldbaggegalan nominerades till sex priser, varav den vann tre, bland annat för bästa film.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!