Shane MacGowan död – Poguessångaren blev 65 år

Artisten Shane MacGowan har avlidit, uppger Sky News. MacGowan, som var sångare i bandet The Pogues, och sjunger julklassikern "Fairytale of New York", blev 65 år. “Det är med djup sorg och bedrövelse vi kan berätta att vår underbara, älskade och så omtyckta Shane MacGowan har gått bort", skriver hans familj i ett uttalande, uppger AP.

Shane MacGowan blev 65 år. Arkivbild.

Shane MacGowan blev 65 år. Arkivbild.

Foto: Laura Lean/PA/AP/TT

Nöje2023-11-30 12:57

Shane MacGowan avled efter en lång tids sjukdom och hade vårdats på sjukhus, bland annat på intensivvårdsavdelning under en längre period, men blev utskriven i förra veckan. Han satt i rullstol sedan 2015.

MacGowan gick bort natten till torsdagen med sin fru och syster vid sin sida, uppger en talesperson för artisten för BBC.

Obeskrivlig sorg

"Den sorg jag känner är obeskrivlig och jag skulle ge vad som helst för ett enda leende för att lysa upp min värld. Tack, tack, tack, tack för att du fanns i den här världen. Du spred så mycket ljus och glädje till så många människor", skriver MacGowans fru Victoria Mary Clarke på Instagram.

Hela Shane MacGowans karriär kantades av återkommande alkohol- och drogproblem, vilket gjorde att han sparkades från The Pogues redan 1991. Sedan dess har han emellertid återkommit i gruppen med jämna mellanrum.

Skrevs i Sverige

Shane MacGowans död kommer ungefär samtidigt som hans mest kända låt blir aktuell igen. Jullåten "Fairytale of New York" från 1987 som han sjunger med Kirsty MacColl har blivit en återkommande klassiker vid den här tiden på året.

Texten till "Fairytale of New York", om paret som på ålderns höst ser tillbaka på hur deras drömmar gick i kras, skrev Shane MacGowan till största delen i Malmö efter att ha fått lunginflammation och blivit kvar på hotellet.

Kirsty MacColl omkom 41 år gammal efter att ha blivit påkörd av en motorbåt på dyksemester i Mexiko år 2000.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om