Den tio avsnitt långa dokumentärserien "Historien om Sverige" sträcker sig från istiden till våra dagar. Intervjuer med historiker och andra experter samsas med rekonstruktioner av avgörande händelser där Simon J Berger fungerar som en ciceron.
På Skansen i Stockholm spelades för några dagar sedan en scen in till avsnittet om skotten i Ådalen 1931, som krävde fem människors liv. Det är en dans på Folkets hus i Frånö, där Tore Andersson spelar med orkestern.
Musikern blev några dagar senare hjälte när han blåste "eld upphör" med sin trumpet och därmed fick stopp på militärens beskjutning av demonstranter. Händelserna i Ådalen används för att skildra hur Sverige på 1930-talet stod och vägde, men valde samförståndsandan som kröntes av Saltsjöbadsavtalet 1938.
– Det byggde den svenska modellen och blir för oss ett språng in i berättelsen om hur det moderna Sverige byggs, säger producenten Patrick Bratt.
"Ser publiken i ögonen"
Simon J Berger har i ett och ett halvt års tid åkt runt i Sverige och spelat in sina inslag som fungerar som introduktioner till de rekonstruerade inslagen som görs av statister.
– Jag är med i programmet som en berättare, förklarar han.
För den väldigt historieintresserade Simon J Berger har det varit en dröm att få dyka in i den svenska historien. Hans stora insikt är att ingenting har förändrats inuti människorna fastän allting har förändrats runt omkring dem.
– Alla de här perioderna skiljer sig åt från varandra på dramatiska sätt. Det är otroligt stora skillnader. Men samtidigt är så det ju exakt likadana människor under kläderna. Det har inte hänt något med människorna på 15 000 år. De är precis som vi. När man får grepp om det är det otroligt häftigt, säger han.
Ingen ny historia
En berättelse om Sveriges historia kan lätt bli politisk dynamit. Ska man lyfta fram krigarkungarna eller problematisera dem och i stället fokusera på vanligt folks vedermödor?
Åsikterna har gått isär sedan början av 1900-talet. SVT-produktionen har samarbetat med hundratals experter och har ingen ambition att skriva ny historia.
– Vi väljer i samråd med historikerna de punkter där det finns ett stort samförstånd, en konsensus, säger Patrick Bratt och fortsätter:
– Men det är klart att det kommer att väcka debatt och diskussioner, oavsett vad vi säger. Folk kommer att ha synpunkter.
RÄTTAT: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift i en faktaruta om antalet manusförfattare som är inblandade i varje avsnitt. Den uppgiften är nu borttagen.