I höst har "Paradise" premiär. Programmet är en uppstädad version av den skandaldrabbade reality-såpan "Paradise hotel Sverige". Originalprogrammet lades ned 2021 när en deltagare anklagades för sexuella övergrepp i programmet. Den polisutredning som inleddes om händelserna lades dock ned då brott inte gick att bevisa.
I den nya versionen måste inte deltagarna vara singlar och de tvingas inte att sova i dubbelsängar. Dessutom behöver parbildningen inte ske mellan man och kvinna.
Frågan är om tittarna stannar för det nya formatet. Enligt tv-skribenten Björn Finér på TV-dags kan den nya sortens reality-program bli en svår balansgång mellan tråkigt och gränslöst. Han säger att tittarsiffrorna för nya "Paradise" kan bli en markör för reality-såpornas framtid som stort.
– Risken finns att nya "Paradise" får tittarsvinn. Den här säsongen kommer att visa om det nya funkar eller inte.
En världstrend
Tv-publiken ställer högre krav på etiken i reality-såporna runt om i världen. Kritiken mot brittiska " Love island " har öst in de senaste veckorna – trots att programmet försökt "städa upp" genom att tvinga deltagare att bära second hand-kläder. De flesta klagomål, som har riktats från tittare och kvinnorättsorganisationer, handlar om misogynt beteende från de manliga deltagarna. Samtidigt har årets säsong fått högre tittarsiffror än de två åren innan. 3,4 miljoner människor såg finalen när den sändes.
Susanne Nylén, presschef på Viaplay Group som sänder "Paradise", säger att en ny, mindre heteronormativ, version av "Paradise hotel" var efterfrågad av tittarna.
– Jag tror att alla program mår bra av att gå igenom en utveckling som är i linje med tiden och samhällsutvecklingen, säger hon.
En annan sorts kritik mot reality-tv genom åren har handlat om att deltagare utnyttjas och lider psykiskt under och efter programmet. Ett av de kändaste svenska exemplen är när en deltagare i den första säsongen av "Expedition Robinson", som sändes 1997, tog livet av sig kort efter sin medverkan i programmet. Ett nyare exempel är den amerikanska dokusåpan "Love is blind", där en tidigare deltagare nu stämmer både Netflix och produktionsbolaget Kinetic för att det rått omänskliga förhållanden under inspelningarna. Kinetic har svarat att anklagelserna saknar grund.
En ansvarig
Susanne Nylén berättar att nytt för "Paradise" är en deltagaransvarig från Viaplay, som är en primär kontakt till deltagarna under och efter inspelningen och som ska hålla koll så att deltagarna mår bra.
Men går det att göra ett helt och hållet etiskt reality-program, när konceptet i många fall bygger på en grupp människor som stängs in och röstar ut varandra? Björn Finér tror inte det.
– Om man ska vara total-etisk skulle man inte göra reality-serier av den arten – inte ens SVT:s "Gift vid första ögonkastet", som ändå är en mjuk serie, och speciellt inte "Paradise hotel" och "Big brother" säger Björn Finér.
Mer gränslöst
Susanne Nylén tror att lojala tittare kommer att återvända till nya "Paradise". Hon menar att tävlingsmomentet är en stark motor i just "Paradise"-formatet och är det som lockar människor till programmet.
– Jag hoppas och tror att de som gillade "Paradise hotel" kommer att känna igen sig i nya "Paradise". Spelet och kampen om att vinna och skapa allianser är kvar.
Björn Finér har en annan syn på hur betydelsefulla tävlingsmomenten i reality-serier är.
– Jag tror att man som tittare nästan glömmer bort att det är en tävling. Det viktiga är att det händer något, att det är lite liv. Det är spännande att se när folk käbblar.
Om konflikterna uteblir helt, tror han att reality-tv riskerar att förlora sin kärna.
TT: Hur ser framtiden för reality-tv ut?
– Om tittarna sviker kommer man behöva antingen lägga ned eller göra det lite mer gränslöst igen, säger Björn Finér.