Sven Wollter kan få postum Guldbagge

Sven Wollter kan få en Guldbagge efter sin död. Den folkkäre skådespelaren är nominerad för sin sista roll i filmen "Dag för dag".
–Det är en del av svensk filmhistoria som finns i Sven Wollter så jag unnar verkligen honom det, säger Ruben Östlund vars film "Triangle of sadness" har fått flest nomineringar, nio stycken.

Sven Wollter kan få en Guldbagge efter sin död för filmen "Dag för dag".

Sven Wollter kan få en Guldbagge efter sin död för filmen "Dag för dag".

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nöje2022-12-15 05:00

Filmåret 2022 ska sammanfattas och hyllas på Guldbaggegalan den 23 januari och bland nomineringarna finns Sven Wollter, som avled 86 år gammal i november 2020 i sviterna av covid-19.

Filmen, i regi av Felix Herngren, spelades in hösten 2019 och handlar om cancersjuke Malte som har bokat tid på en dödsklinik i Schweiz. Två av Maltes kompisar, spelade av Tomas von Brömssen och Marianne Mörck, följer med på resan till Schweiz.

Wollter fick under sin levnad två Guldbaggar. 1984 belönades han för två rollgestaltningar i filmerna "Mannen från Mallorca" och "Sista leken" och 2001 prisades han för "En sång för Martin". Nu kan det alltså bli en tredje bagge.

Nio till Östlund

Nio nomineringar till Guldbaggen, flest av alla, går till regissören Ruben Östlunds film "Triangle of sadness", bland annat för bästa film, manus och regi.

– Jag är van vid att bli bekräftad av Filmsverige så det känns naturligtvis jättebra, men jag är också luttrad. Guldbaggen är ett roligt sätt att dra uppmärksamhet till svenska filmer, men det är hård konkurrens i år, så det är kul, säger han till TT.

Östlund är också glad över Sven Wollters nominering och avslöjar att han var påtänkt för rollen som den marxistiske båtkaptenen i "Triangle of sadness", en roll som gick till Hollywoodstjärnan Woody Harrelson.

– Det hade nog varit en helt perfekt roll för honom. Men Woody Harrelson knep den precis framför näsan.

Ruben Östlund träffade Sven Wollter, vars kommunistiska övertygelse var välkänd, och lät honom provspela.

– Vi satt på mitt kontor i Göteborg och hade vilda politiska diskussioner vilket var väldigt kul. Vi diskuterade den här rollen som den marxistiska båtkaptenen, som jag beskrev som en marxistisk alkoholistidealist, men Sven Wollter tyckte inte att han var så jävla dum, säger Östlund och skrattar.

Ruben Östlunds satir över moderna skönhetsideal är redan rejält prisbehängd. Förutom Guldpalmen i Cannes i maj fick "Triangle of sadness" fyra utmärkelser på den europeiska filmgalan i Reykjavik i lördags och i måndags blev den nominerad till en Golden Globe för bästa komedi.

Förra gången Ruben Östlund hade en film på Guldbaggegalan för några år sedan. uteblev han, vilket gjorde arrangörerna besvikna. Men nu kommer han till filmfesten.

– Jag var i Sundance då och höll på med att försöka få ”The square” Oscarsnominerad. Jag har tänkt att gå på galan den här gången, så jag hoppas att alla blir nöjda, säger Östlund och skrattar.

Salehs film nominerad

"Triangle of sadness" får dela favoritskapet på Guldbaggegalan med "Boy from heaven", Tarik Salehs politiska thriller, som är utsedd till Sveriges Oscarsbidrag.

Filmen fick pris för bästa manus i Cannes och har redan blivit en stor publiksuccé i bland annat Frankrike.

Filmen har fått sju Guldbaggenomineringar, bland annat till den palestinske skådespelaren Tawfeek Barhom i huvudrollen och Fares Fares i en biroll.

Fakta: Nomineringarna till Guldbaggen 2022, i urval

Bästa film: "Boy from heaven", "Comedy queen", "Historjá – Stygn för Sápmi", "Jag är Zlatan", "Triangle of sadness".

Bästa regi: Sanna Lenken, "Comedy queen", Tarik Saleh, "Boy from heaven", Jens Sjögren, "Jag är Zlatan", Ruben Östlund, "Triangle of sadness".

Bästa kvinnliga huvudroll: Sigrid Johnson, "Comedy queen", Bahar Pars, "Maya Nilo (Laura)", Vera Vitali, "Länge leve Bonusfamiljen", Katia Winter, "Året jag slutade prestera och började onanera".

Bästa manliga huvudroll: Tawfeek Barhom, "Boy from heaven", Granit Rushiti, "Jag är Zlatan", Oscar Töringe, "Comedy queen", Sven Wollter, "Dag för dag".

Bästa kvinnliga biroll: Dolly de Leon, "Triangle of sadness", Marika Lindström, "Bränn alla mina brev", Liv Mjönes, "Tack för senast", Carla Sehn, "Stammisar".

Bästa manliga biroll: Håkan Bengtsson, "Jag är Zlatan", Zlatko Buric, "Triangle of sadness", Fares Fares, "Boy from heaven", Sten Ljunggren, "Bränn alla mina brev".

Bästa manus: Tarik Saleh, "Boy from heaven", David Lagercrantz och Jakob Beckman, "Jag är Zlatan", Lovisa Sirén och Peter Modestij, "Maya Nilo (Laura)", Ruben Östlund, "Triangle of sadness".

Bästa kortfilm: "Dansa min docka", "Historien om Bodri", "Little to big".

Bästa dokumentärfilm: "Döttrar", "Historjá – Stygn för Sápmi", "Nelly & Nadine", "The scars of Ali Boulala".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!