Satsningen riktar sig till skolbarn mellan 8 och 14 år – vilkas sociala medier-flöde nu fyllts med innehåll om kriget. Många barn kanske känner igen programledaren Kajsa Sandberg från Tiktok-klippen som barnprogrammet "Lilla Aktuellt" lagt ut. Hon berättar bland annat hur ukrainska barn har blivit en sorts dokumentärfilmare under sin flykt från kriget.
– Det har dykt upp vloggar från flyktingar på Tiktok där allt är med, från det att de packar sina väskor till att de står vid gränsen till Polen med sina papper. Det är berörande och skrämmande att se kriget i vitögat från andra som också är barn, säger hon.
Pedagogisk journalistik
Barnen har haft koll på att det har varit spänt i Ukraina och frågat "Lilla Aktuellt" om det redan innan kriget bröt ut. Därför vill redaktionen skapa en säker och pålitlig informationskälla på plattformar där barnen är, berättar Josephine Hattevig, projektledare för barnprogrammet.
– Vissa grejer stämmer och är läskiga, då vill vi berätta hur man ska tänka då. Det finns också klipp som inte stämmer så då lyfter vi det. I går berättade vi till exempel om några klipp som sprids och som visade sig komma från spel, berättar hon.
Innehållet i satsningen består av förklarande texter och videor om kriget i Ukraina som publiceras på sociala medier som Tiktok och Youtube. Barnen kan även få nyhetsuppdateringar via "Lilla Aktuellt" och ställa frågor genom att chatta med reportrar i en app.
– Alla har inte de förkunskaper som man kan förutsätta att vuxna har. Många har till exempel frågat om ordet Nato, vad betyder det? Då har vi gjort ett klipp där vi förklarar det. Vi försöker också jobba grafiskt för att på ett pedagogiskt sätt förklara, säger Josephine Hattevig.
"Behöver få skriva av sig"
Chatten öppnades när kriget bröt ut den 24 februari och på fyra dagar hade rekordmånga (44 000) inlägg strömmat in från barn och unga över hela landet. Inläggen innehåller både frågor och funderingar men också uttryck för oro, emoji-hjärtan och beskrivningar av hur barnen vill hjälpa de som flyr.
– Vi vet att de söker sig till oss vid stora händelser, första gången vi märkte det var vid terrordådet på Drottninggatan och även när Einár sköts så sökte sig många till oss. Dels för att få svar på frågor men också för att de behöver uttrycka sina känslor och få skriva av sig, berättar hon.
"På mitt lantställe gick strömmen och jag blev jätterädd att det var Putin som hade med det att göra men min mamma sa att det inte var Putin", skrev ett barn i chatten under onsdagen.
"Kärlek till alla som är oroliga" skrev en annan.
Behovet för barn att skriva av sig vid stora händelser var delvis det som gjorde att SVT valde att göra en insats, men också för att det är ett sätt för redaktionen att veta vad barn behöver information om, förklarar Josephine Hattevig.
– Det är viktigt för oss att veta vad de har snappat upp, vad de vill veta och vad vi ska göra till programmet. Så det är verkligen ett ekosystem och ett finger i luften för att veta vad vi ska ta upp.
Chatten kommer i nuläget att hålla öppet till och med fredag med chans till förlängning beroende på händelseutvecklingen och behovet.