Bland de 65 000 skådespelarmedlemmarna i fackförbundet SAG-AFTRA som tas ut i strejk, finns stora namn som Meryl Streep, Matt Damon och Ben Stiller.
Även svenska skådespelare, regissörer och producenter som arbetar i USA kommer att påverkas. Rebecca Ferguson, som är aktuell som skådespelare i bland annat "Mission impossible: dead reckoning part one" mottog beskedet med förvirring.
— Jag har fått reda på att det är officiellt, men jag har inte fått några regler än. Det enda jag vet är att det är strejk. Det är lite som att mattan dragits bort under fötterna, säger Rebecca Ferguson till TT.
— Jag har aldrig varit med om det här. Helt plötsligt ställs det på sin spets, och jag har inte riktigt koll. Jag har sällan läst om kontrakten eller varit engagerad i fackförbundets förhandlingar, men jag vill kunna förstå det.
Blandade känslor
Det är ofta ett krav att vara med i facket för att bli anställd, vilket är ett dilemma säger Rebecca Ferguson.
— Att vara en del av ett fack är en sak, men när du inte kan slåss för de frågor som du vill och ignorera de frågor som du vill, det är alltid svårt. Jag känner mig irriterad och arg, men också glad för att det händer. Vi måste ha förändringar.
"De tänker bara på pengar"
Stellan Skarsgård hann på torsdagen precis avsluta inspelningen av den andra säsongen av tv-serien ”Andor”. Han säger till TT att han självfallet stödjer strejken, inte minst i de delar som handlar om AI.
— Det viktiga är att se till att vi skådespelare själva får kontrollen över våra ansikten och våra kroppar, så att bilderna inte kan sparas och användas tusentals gånger.
Stellan Skarsgård talar också om kraven att skådespelare ska få lön som står i paritet till att filmer och serier strömmas gång på gång världen över.
— De gamla filmbolagen förhandlade med fackföreningarna. Men de nya tech-bolagen, Amazon och Netflix och andra, de tänker bara på pengar, säger Stellan Skarsgård.
Påverkar svenska skådespelare
Alexander Karim är aktuell i Ridley Scotts storfilm "Gladiator 2", som fortfarande spelas in. Hur strejken kommer att påverka inspelningen och produktionen får Karim inte säga, men ser positivt på strejken och hoppas att samsyn ska nås så snart som möjligt.
Karim är själv inte med i det amerikanska skådespelarfacket, men säger att strejken kommer att påverka svenska skådespelare enormt, även efter den har tagit slut.
— Det är många svenska skådespelare som jobbar internationellt som kommer att påverkas nu. Sedan kommer de nya bestämmelser som fastställs i USA att påverka hur vi i Sverige förhåller oss till kontrakt gentemot streamingtjänster och AI, bland annat. Det kommer att gynna oss.
Skådespelares ersättning
Alexander Karim lyfter också behovet av bestämmelser kring AI. Att produktioner kan använda avbildningar av skådespelare är integritetskränkande, säger han. En annan viktigt punkt är att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet. I dag betalas ofta arvoden ut enligt en gigjobbs-modell, i stället för att baseras på royalties.
— Kontrakten återspeglar inte mängden arbete som de bakom och framför kameran gör. De som tar en stor smäll är de som jobbar mindre. De som gör ett antal dagar på många produktioner, de förlitar sig på de inbetalningarna då man får betalt för repriser till exempel.
— Har du gjort 25 inspelningsdagar utspritt på tio olika serier så kan det vara en ganska bra summa som kommer in. Uteblir den summan så är den en jättefara för en hel yrkesgrupp.
Skådespelarna ansluter sig nu till de amerikanska manusförfattarnas strejk, som har pågått i två månader. Den dubbla strejken förväntas lamslå Hollywood, och stoppar produktionen av de flesta filmer och många populära tv-serier i USA.