Tv mer klimatsmart än strömningstjänster

Tittar du hellre på vanlig tv än Netflix, Disney+ eller andra nätbolag? Grattis, då gör du mer för klimatet – och får en lägre elräkning.

Det är mer klimatsmart att se på tv – och då gärna gamla tv-serier – än att se något nyare på en strömmingstjänst, enligt en brittisk rapport. Arkivbild.

Det är mer klimatsmart att se på tv – och då gärna gamla tv-serier – än att se något nyare på en strömmingstjänst, enligt en brittisk rapport. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Nöje2022-12-26 11:24

Strömningstjänster gör ett mycket större klimatavtryck än vanlig tv, enligt en undersökning från brittiska granskningsnämnden Ofcom.

Det går åt 49 procent mer energi att se på en strömningstjänst jämfört med ett vanlig tv, skriver Financial Times.

Anledningen är att strömningstjänsterna skickar sitt innehåll via bredband vilket kräver mer elintensiv utrustning både för utsändning och mottagning i hemmet för att nå fram till tittaren jämfört med vanlig tv som går via digital-tv-nätet eller satellit.

Digital-tv belastar klimatet med 22 gram koldioxid per timme, medan strömmad tv når upp till 33 gram koldioxid per timme.

Financial Times konstaterar också att det är bättre att välja repriser av gamla serier och filmer än nya tv-program.

Filmer och tv-serier som är inspelade för länge sedan har redan fördelat sina stora klimatavtryck under många år och på en stor andel tittare sedan inspelningen och därmed blir påverkan på klimatet mycket mindre för den enskilde tittaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!