Unga tjejer på stöldturné i ny Netflixserie

Efter "Clark" kommer en ny svensk krimsåpa på Netflix. Fem unga tjejer gör inbrott i välbärgade förorter i "Barracuda queens".
–Vi är fem stycken mini-Clark, säger skådespelaren Alva Bratt.

Tea Stjärne, Sandra Zubovic, Alva Bratt, Tinda Monsen och Sarah Gustafsson spelar tjejgänget som stjäl från de välbärgade i nya Netflixserien "Barracuda queens".

Tea Stjärne, Sandra Zubovic, Alva Bratt, Tinda Monsen och Sarah Gustafsson spelar tjejgänget som stjäl från de välbärgade i nya Netflixserien "Barracuda queens".

Foto: Christine Olsson/TT

Nöje2023-06-01 06:00

Historien om "Barracuda queens" är – väldigt löst – inspirerad av den verkliga Lidingöligan, som i mitten av 1990-talet gjorde inbrott och stal konst, juveler och möbler, men också exklusiva viner och dyra bilar från välbärgade hem, främst i Stockholms mest flotta förorter.

Men "Barracuda queens" byter kön på inbrottstjuvarna. Medan Lidingöligan bestod av män är gärningspersonerna unga kvinnor i Netflix nya serie, som släpps den 5 juni.

– Det är roligt att se tjejer i den här såpiga krimgenren. Det är inte så vanligt att tjejer har de här rollerna, att de klipper larm och krossar fönster, säger Tea Stjärne.

Stora skulder

Hon är den på förhand mest kända skådespelaren i gänget efter att ha spelat Anna i flera Sune-filmer och varit med i julkalendern "Tjuvarnas jul".

– Jag har längtat efter att få spela någon i min egen ålder. Det känns lyxigt, samtidigt som jag har älskat att göra Sune och få spela Anna, säger Tea Stjärne.

Serien börjar med att tjejerna från den välbärgade Stockholmsförorten Djursholm vaknar upp med baksmälla efter att ha festat i Båstad. De är tillsammans skyldiga flera hundra tusen kronor i krognotor och efter att ha förstört ett hotellrum.

Ett sätt att betala tillbaka skulderna är att göra inbrott hos sina rika grannar. De vet ju när husen står tomma. Men fastän de snart kan betala tillbaka skulderna fortsätter inbrotten.

– De har väldigt tråkigt. Det här överklasslivet är inte så kul och så får de en kick av varje inbrott de gör. De vill bara ha mer och mer och vill uppleva det här roliga igen, säger Tea Stjärne.

Alva Bratt, som har kunnat ses i SVT-serien "Eagles", tycker att serien kan jämföras med en annan Netflix-succé, "Clark", om ökände rånaren Clark Olofsson.

– Den är mer lik Clark än en mörk krimserie som "Störst av allt". Nu är det dags för ett tjejgäng att göra samma sak som Clark. De är lika gränslösa. Jag tycker att vi är fem stycken mini-Clark, säger hon.

Serien utspelas 1995 och är full av tidsmarkörer från den tiden. Killinggänget visas på tv, tjejerna är rädda att få aids av sex och rapporter om Mona Sahlin-affären hörs på radion. Dessutom är en riktig 90-talsikon med.

Izabella Scorupco spelar Margareta, mamma till Alva Bratts rollfigur. Som skådespelare, artist och modell under 1990-talet var hon i centrum under årtiondet.

– Det var så roligt, jag har en kul historia om det, berättar Alva Bratt och fortsätter:

– Lollo, min karaktär, hade en massa tidningar från 1995 i sitt rum. Och mellan tagningarna satt jag och bläddrade i en av dem och så dök det upp ett reportage med Izabella i typ den åldern som jag är. Det blev en sådan otrolig metahändelse eftersom hon spelar min mamma i serien.

Fakta: Lidingöligan

Mellan 1994 och 1999 utfördes åtminstone ett 50-tal villainbrott och ett 20-tal bilstölder som polisen misstänkte kunde kopplas till en och samma grupp gärningsmän, som av medierna dömdes till Lidingöligan. Brotten begicks i främst välbärgade förorter runt Stockholm, som Djursholm, Danderyd och just Lidingö, där flera av de misstänkta varit skolkamrater.

Tjuvarna verkade vara experter på konst, möbler och inte minst fina viner med tanke på vilka saker som stals. Polisen uppskattade tjuvgodsets värde till minst 200 miljoner kronor.

Flera av de misstänkta kunde till slut gripas och dömas, men polisen hade svårt att koppla dem till själva stölderna så flera straffades enbart för häleri och det är oklart om alla de inblandade någonsin blev lagförda. Jan Guillou använde historien som underlag för sin roman "Tjuvarnas marknad" (2004).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!