Bojesen sparkas efter "olämpligt" mejl

Michael Bojesen får sluta som chef för Malmö Opera. Ett mejl med "olämpligt" innehåll om en operasångerska fällde avgörandet. Styrelsen anser att hans förtroende nu är förbrukat.

Michael Bojesen lämnar Malmö Opera. Arkivbild.

Michael Bojesen lämnar Malmö Opera. Arkivbild.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Opera2022-04-19 12:10

I ett pressmeddelande från Malmö Opera beskrivs Bojesen som en "stark positiv kraft" samtidigt som man konstaterar att de senaste årens negativa uppmärksamhet kring hans person har påverkat verksamheten starkt.

– Nyligen fick vi kännedom om att Michael Bojesen uttryckt sig olämpligt om en operasångerska i ett mejl. Mejlet skrevs 2015 men det här är helt nya uppgifter för oss, säger Per-Martin Svensson, ordförande i Malmö Operas styrelse, till TT.

25-årig operasångerska

Michael Bojesen ska själv ha bekräftat att han har skrivit mejlet, där han enligt danska Ekstra Bladet, kommenterar en 25-årig dansk operasångerskas bröst. Han var då konstnärlig ledare för Copenhagen Opera Festival.

– Det han gjort är oacceptabelt och påverkar förstås hans roll som ledare för Malmö Opera. Vi bedömer att hans förtroende är förbrukat, säger Per-Martin Svensson.

"Styrelsen är enig i sitt beslut men beklagar samtidigt djupt att detta beslut varit nödvändigt", skriver Malmö Opera i ett pressmeddelande.

I höstas presenterades en extern advokatutredning om sexuella trakasserier och övergrepp i public service-företaget Danmarks Radios flickkör. 129 personer som tidigare har sjungit i eller haft insyn i kören hade uttalat sig. De flesta av kränkningarna ska ha skett för över 20 år sedan, men fortsatt fram till och med 2010.

Var skakad

Michael Bojesen var chefsdirigent för kören mellan 2001 och 2010. I ett e-postmeddelande till Ritzau skrev han i samband med att advokatutredningen presenterades att han var skakad över att den slagit samman hans tid med kören med hans föregångares chefstid.

"Angående det som presenterats som gäller min person, så vet jag att de kränkningar som beskrivs i rapporten inte har något att göra med mina tio år som dirigent för kören", skrev Bojesen.

Per-Martin Svensson sade då att styrelsens förtroende för Bojesen var orubbat.

Under tiden som operan letar efter en ny chef kommer publikutvecklingschefen Carina Ostrander att leda verksamheten.

– Det som hänt får inte belasta operans arbete. Vi jobbar på som vanligt och det är full rulle under rekryteringsprocessen, säger Per-Martin Svensson.

"Mardröm"

I en kommentar på sin Facebooksida beskriver Michael Bojesen sina fem år på Malmö Opera som "fantastiska" samt att han är stolt över det han uppnått tillsammans med "världens mest kompetenta och engagerade medarbetare".

Nu tänker han hänge sig åt familjen som, skriver Bojesen, under det senaste ett och ett halvt året gått igenom en "mardröm av största dimension".

Styrelsen för Malmö Opera var enig om att lösa Michael Bojesen från hans kontrakt som vd och teaterchef. Arkivbild.
Styrelsen för Malmö Opera var enig om att lösa Michael Bojesen från hans kontrakt som vd och teaterchef. Arkivbild.
Fakta: Detta har hänt

I juni 2021 publicerar den danska tidningen Politiken en artikel om sexuella trakasserier mot medlemmar i Danmarks Radios flickkör. Danmarks Radio tillsatte en extern juridisk utredning var resultat presenterades i november 2021. Enligt den hade minst 64 personer blivit utsatta för övergrepp och kränkningar fram till 2010.

Lejonparten av kränkningarna ska ha skett för över 20 år sedan, men fortsatt fram till och med 2010.

Under presskonferensen i höstas bad DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn de berörda om ursäkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!