Nyskriven kÀrleksberÀttelse pÄ Operan i vÄr

En berĂ€ttelse om kĂ€rlekens kraft i ett krigsdrabbat Europa, familjebalett och en urpremiĂ€r för barn med funktionsvariationer – det visas pĂ„ Kungliga Operan i vĂ„r.

Nu avslöjar Kungliga Operan sin vÄrsÀsong. Arkivbild.

Nu avslöjar Kungliga Operan sin vÄrsÀsong. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Opera2021-10-26 11:00

"Löftet" Ă€r vĂ„rens första premiĂ€r pĂ„ Operan, ett nyskrivet svenskt verk som kretsar kring kĂ€rlek i ett Europa traumatiserat av krig, Ă„r 1945. FörestĂ€llningen regisseras av Stefan Larsson och dirigeras av Kungliga Operans nye musikchef Alan Gilbert. Det Ă€r ocksĂ„ Operans första sĂ„ kallade "Ă„tervinningsopera" – ett pilotprojekt dĂ€r största möjliga andel Ă„tervunnet material har anvĂ€nts i skapandet av scenografi och kostym.

”VĂ„rens repertoar bygger pĂ„ lustfylldhet, starka kĂ€nslor och livets bĂ„de bisarra och verklighetsnĂ€ra situationer", sĂ€ger Operans vd Birgitta SvendĂ©n i ett pressmeddelande.

Bland klassikerna syns exempelvis "Figaros bröllop" av Ole Anders Tandberg, den nye operachefen Michael Cavanaghs uppsĂ€ttning av "Aida" och en nyproduktion av Puccinis "Syster Angelica/Gianni Schicchi". I konceptet Short Stories presenteras nya svenska tonsĂ€ttare, i Ă„r Maria Lithell Flyg, Torbjörn Helander och Jonas Valfridsson.

För Kungliga Baletten har Tamara Rojo skapat en familjeuppsĂ€ttning av "Askungen". BarnvĂ€nligt blir det ocksĂ„ i "HjĂ€rtat inuti", som Ă€r ett samarbete med Unga Klara, i en förestĂ€llning framtagen sĂ€rskilt för barn med funktionsvariationer.

"Dalija Acin Thelander, som uruppförde babyoperan 'Myriader av vÀrldar' 2018, utforskar nu musikdramatik för en grupp barn som sÀllan blir sedda och hörda", sÀger den konstnÀrliga chefen för Unga pÄ Operan, Ellen Lamm.

Fakta: Operans vÄr i urval

"Löftet" av librettisten Susanne Marko, i samarbete med tonsĂ€ttaren Mats Larsson Gothe. UrpremiĂ€r 27 januari.

"Figaros bröllop" av Ole Anders Tandberg. 4 februari.

"La BĂŽite a Joujoux & Carmen" av koreografen Jean-Guillaume Bart och kostymören Bea Szenfeld. 18 februari.

"Syster Angelica & Gianni Schicchi", med dirigenten Paolo Carignani, tidigare chefsdirigent vid Frankfurtoperan. 19 mars.

"Aida" av Michael Cavanagh. 22 april.

"Askungen" av Tamara Rojo. 25 maj.

"Eskapist" av Alexander Ekman. NypremiÀr 1 april.

"HjÀrtat inuti" av Dalija Acin Thelander. UrpremiÀr 7 maj.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!